Skip to content
Politică

Israelul trage de mânecă România ca să-și mute ambasada SURSE

ElDiariodeChihuahua.mx

Israelul trage de mânecă România, pentru ca țara noastră să își mute ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim, în ciuda faptului că autoritățile de la București au dat un vot de abținere la ONU în legătură cu gestul președintelui SUA, Donald Trump, de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului.

CITIȚI ȘI: ONU a votat statutul Ierusalimului: motivul pentru care România s-a abținut

Israelul este în contact cu „cel puţin 10 ţări, dintre care unele din Europa” pentru a muta ambasadele la Ierusalim, a declarat Tzipi Hotovely (viceministru israelian de Externe), citată de AFP. Potrivit unor surse diplomatice israeliene, România, Honduras, Filipine şi Sudanul de Sud se află printre ţările care ar putea să aibă o asemenea iniţiativă, informează News.ro.

Preşedintele Guatemalei, Jimmy Morales, a urmat decizia omologului său american Donald Trump care a anunţat transferul la Ierusalim a ambasadei ţării sale în Israel, o decizie salutată luni de prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, potrivit căruia şi alte ţări ar putea urma, scrie AFP.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a salutat decizia importantă a Guatemalei şi a prezis că şi alte ţări vor urma acest exemplu.

„Şi alte ţări vor recunoaşte Ierusalimul şi vor anunţa transferul ambasadelor lor. O a doua ţară a făcut-o şi repet: vor urma şi altele, nu este decât un început şi este important”, a declarat el într-un comunicat.

Viceministrul istraelian al Afacerilor Externe, Tzipi Hotovely, a afirmat că Israelul este în contact cu „cel puţin 10 ţări, dintre care unele din Europa”, dar ea nu a precizat care sunt acestea. Radioul public israelian citează surse diplomatice israeliene prin care anunţă că Honduras, Filipine, România şi Sudanul de Sud se află printre ţările care ar putea să aibă o asemenea iniţiativă.

Amtinim că preşedintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a declarat vineri că România ar trebui să-şi mute ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, aşa cum au făcut şi Statele Unite ale Americii, șeful PSD susţinând că toate instituţiile centrale ale Israelului sunt în Ierusalim, iar ambasadorii şi personalul ambasadei fac naveta de la Tel Aviv la Ierusalim.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *