Skip to content
Politică

Istoria cabinetelor minoritare din România. Cum s-a ajuns în trecut la destrămarea coalițiilor politice și la guvernare minoritară

Inquam Photos/Octav Ganea

După depunerea portofoliilor miniștrilor USR-PLUS și demiterea secretarilor de stat de către premierul Florin Cîțu, ne aflăm efectiv în situația în care România este condusă de un guvern minoritar din care face acum parte oficial doar PNL și UDMR. Nu este însă prima dată când țara noastră este guvernată în acest mod.

Tăriceanu demite miniștrii PD

În aprilie 2007, Călin Popescu-Tăriceanu, pe atunci premier și lider al PNL, decide să demită miniștrii PD. La momentul respectiv guvernul era sprijinit de o alianță formată din PNL, UDMR și PD. După doi ani de la formarea alianței, Tăriceanu punea capăt înțelegerii. La momentul respectiv două chestiuni erau arzătoare în coaliția de guvernare – problema reducerii cu 6% a contribuțiilor sociale și aducerea acasă a soldaților români din Irak. Tăriceanu spunea că “Alianța nu își mai găsește resursele din interior pentru a guverna” și considera că alegerile anticipate ar fi dăunătoare.

Astfel, Tăriceanu avea să își exercite funcția de premier în fruntea unui guvern minoritar PNL-UDMR până în decembrie 2008.

PSD se retrage din alianța cu PD-L

Un alt exemplu este episodul retragerii PSD de la guvernare în 2009. După alegerile legislative din 2008, nici un partid nu a obținut suficiente mandate pentru a forma singur guvernul. O coaliție între Partidul Social-Democrat și Partidul Democrat-Liberal a susținut imediat după alegeri un cabinet condus de Emil Boc. În preludiul alegerilor prezidențiale din 2009, PSD s-a retras de la guvernare. PD-L și PSD aveau să se transforme în rivali la aceste alegeri, iar Traian Băsescu și Mircea Geoană aveau să fie protagoniștii alegerilor prezidențiale. Totodată, după retragerea PSD, guvernul Boc a fost demis prin moțiune de cenzură, la data de 13 octombrie. A fost pentru prima oară, în istoria post-decembristă, când un guvern a fost demis de către Parlament, prin adoptarea unei moțiuni.

PNL se retrage din USL

În 2014 notoria alianță dintre PNL și PSD, cunoscută drept USL, avea să se rupă. Alianța, alcătuită în 2011 sub forma unei opoziții directe la adresa președintelui Băsescu îi avea ca principali lideri pe Victor Ponta, președinte PSD și totodată premier și Crin Antonescu, președinte PNL. În februarie 2014, Crin Antonescu anunța că PNL își retrage miniștrii din guvern și cerea demisia lui Victor Ponta din funcția de premier. Victor Ponta avea să reziste însă la Palatul Victoria până în 2015.

PNL, guvern minoritar

După prăbușirea guvernului condus de Viorica Dăncilă în 2019, la Palatul Victoria a venit premier Ludovic Orban. Acesta avea să conducă țara din postura unui cabinet minoritar PNL, susținut tacit de parlamentari de la diverse formațiuni politice. Guvernul Orban avea să rămână la putere până în decembrie 2020, atunci când alegerile parlamentare au adus în fruntea țării o nouă alianță politică: PNL –USR-PLUS – UDMR. Acum, odată cu retragerea USR-PLUS din guvern, avem de facto un nou cabinet minoritar PNL – UDMR. Totuși, așa cum am văzut din exemplele anterioare, guverne minoritare au reușit să rămână la putere mai mult timp după ruperea unor coaliții. Singurul caz de moțiune reușită este cel din 2009, atunci când cabinetul Boc a fost demis după retragerea PSD de la guvernare. Rămâne de văzut dacă și cabinetul Cîțu va avea aceeași soartă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *