Istoria Crucii de pe Caraiman, povestită de cel care a introdus-o în Cartea Recordurilor

Sursa foto: Pixabay

În urmă cu aproape o sută de ani, zeci de voluntari din mai multe zone din țară mergeau la sfârșit de săptămână să ajute la ridicarea Crucii Eroilor de pe Caraiman, care este, din 2013, cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan.

Nu este deloc o coincidență faptul că printre voluntarii care cărau materiale de construcții în vârful muntelui era și un tânăr din București, Frantz Bartok, care i-a lăsat cu limbă de moarte fiului lui, Alexandru Dan Bartoc, să aibă grijă ca monumentul să nu se prăpădească. Acesta nu este nimeni altul decât autorul demersurilor de înscriere în Guinness Book și cel care convins Ministerul Apărării Naționale să se implice în restaurarea monumentului, proiect de amploare finalizat în 2023. Alexandru Bartoc, acum în vârstă de aproape 85 de ani, de meserie inginer constructor, a povestit, pentru Gândul, toate provocările pe care le-a depășit pentru a-și ține promisiunea față de tatăl său și anunță un nou proiect pentru care a început să se lupte, în calitate de președinte-fondator al Fundației Culturale Bartoc, care are ca scop dezvoltarea istoriei aviatice a României.

  • Crucea Eroilor Neamului de pe vârful Caraiman din Munții Bucegi este amplasată la altitudinea 2.291 m, are o înălţime de 39,37 m, inclusiv soclul, anvergura braţelor orizontale fiind de 14,97 metri.
  • Monumentul a fost ridicat pentru a cinsti memoria eroilor căzuți la datorie în Primul Război Mondial, la inițiativa Reginei Maria și a Regelui Ferdinand I al României.
  • Construcţia crucii a început în 1926 şi a durat doi ani şi patru luni.
  • În 2013, a fost înscrisă în Guinness Book, la inițiativa lui Alexandru Bartoc , fiind declarată cea mai mare cruce pe un vârf montan din lume.
  • Tot Alexandru Bartoc este cel care a semnalat deteriorarea monumentului, într-o audiență la Ministerul Apărării.
  • Lucrările de restaurare au început în 2018, fiind primul proiect al MApN cu fonduri europene.

Alexandru Bartoc s-a născut în octombrie 1940, la aproximativ 12 ani de la inaugurarea Crucii de pe Caraiman, la constucția căreia a contribuit și tatăl său, Frantz Bartok, în amintirea căruia s-a luptat pentru a o consolida. Aceasta este parte a unui nou proiect pentru care se zbate în prezent, la aproape 85 de ani.

„Și acum mă zbat, dar este foarte greu, este foarte greu. Mă zbat pentru a iniția un program național intitulat «Crucea eroilor neamului 2028». În program am inclus realizarea unui teleferic din Bușteni direct la cruce, ca să meargă mai mulți pelerii, că altfel le e greu să meargă. Apoi, realizarea Bisericii eroilor neamului de pe platoul Bucegi, pentru care primele demersuri au fost făcute în 2010, iar pe locul trei, transformarea Casei Schiel, unde se adunau și de unde luau voluntarii rucsacele cu materiale care se adunau până sâmbătă și erau cărate cu funicularul din Bușteni, de la fabrica de hârtie sau celuloză”, explică Alexandru Bartoc.

Casa Schiel, clasată din 2020 în Lista monumentelor istoric, i-a aparținut lui Otto Schiel, fost primar al Bușteniului, director al fabricii de hârtie, descendent al fraților Karl și Samuel Schiel, cei care sunt considerați întemeietorii orașului modern Bușteni. Originari din Râșnov, ei au înființat în 1882 Fabrica de Hârtie din Bușteni, unde lucrau 1.143 de muncitori, potrivi monografiei orașului.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: