Skip to content
Puterea Știrilor Video

Istoricul Bogdan Bucur, o viziune optimistă asupra României: Este o situație perfectibilă, desigur, dar nu ne-a fost nicodată mai bine ca acum

Facebook/Bogdan Bucur
" "

Invitat la ”Puterea Știrilor”, autorul ”Sociologiei proastei guvernări în România interbelică”, istoricul și sociologul Bogdan Bucur a spus că România de astăzi, cu toate problemele ei, ”este într-o situație mai bună decât în orice altă situație precedentă”.

”Desigur că este o situație perfectibilă, dar nu ne-a fost niciodată mai bine. Mă refer la toate capitolele, la toate criteriile pe care le putem măsura prin indicatori, adică la toate aspectele vieții noastre: economic, politic, garanții de securitate. Avem probleme de guvernare, iar ele pot fi îndreptate prin cadre competente”, a declarat istoricul, lector universitar la Facultatea de Științe Politice din cadrul SNSPA București.

Bogdan Bucur consideră că, de regulă, ”principalele probleme cu care se confruntă o societate nu se reglează într-un singur mandat politic”.

”Nu putem face, de exemplu, un sistem educațional performant într-un mandat de 2-3 ani, cât ține un mandat politic. Cred că este cazul să ne aducem aminte că am avut 16 miniștri ai Educației în 10 ani, media este sub 1 an. 

La fel și în celelalte domenii. Infrastructura, de exemplu. Noi avem azi o viteză pe calea ferată mai scăzută decât în perioada interbelică. Pentru că în ultimii 30 de ani nu s-au făcut deloc investiții în acest domeniu și atunci, ca să nu sară trenurile de pe șine, bineînțeles că am scăzut viteza cu care se pot deplasa. 

Deci, ca să închid, problemele esențiale cu care se confruntă o societate – investiții în spitale, corecții și investiții în infrastructură, îmbunătățirea educației etc -, aceste necesită strategii pe termen lung, care depășesc mandatul unui guvern, care necesită consens politic, care necesită oameni competenți care să înțeleagă aceste strategii, și pe care să le implementeze într-o manieră onestă, corectă. 

Din punctul meu de vedere, diagnosticul este pus corect, rețeta există, problemele se cunosc: infrastructura, educația, spitalele. Știm ce avem de făcut, dar batem pasul pe loc de 30 de ani”, a mai spus Bogdan Bucur la ”Puterea Știrilor”.

”Proasta guvernare”, analizată științific

În ”Sociologia proastei guvernări în România interbelică”, Bogdan Bucur propune o privire incisivă asupra guvernării în toate provinciile României Mari, după Primul Război Mondial.

Demagogia, abuzurile statului, corupția clasei politice, proasta guvernare – deși par titluri extrase din emisiunile canalelor de știri de astăzi –, sunt teze ale lucrării de față, concluzii susținute cu argumente și dovezi incontestabile. Este pentru prima dată în istoriografia română când este avansată și probată, după o metodologie sociologică care pretinde capacitatea de a asigura reprezentativitatea statistică la nivel național, ipoteza științifică privind proasta guvernare românească din perioada interbelică, văzută de mulți drept o autentică Epocă de Aur.

Astfel, Bogdan Bucur demonstrează că, din cercetările monografice realizate de Școala Sociologică de la București, România Mare a guvernat mai prost Basarabia, Bucovina, Banatul și Transilvania decât Rusia țaristă și Austro-Ungaria. Chiar și în Transnistria – aflată sub temporară ocupație militară antonesciană (între 1941-1944) – administrația românească a fost mai slabă decât cea sovietică precedentă, în percepția populației autohtone.

" "
" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *