Skip to content
Politică

Istoricul Marius Oprea aruncă BOMBA în cazul SIPA. Propunere pentru Tudorel Toader EXCLUSIV

pressone.ro
" "

Reputatul istoric Marius Oprea – cel care a elaborat, în 2006, ordinul prin care ministrul Monica Macovei a desfiinţat infamul Serviciu Intern de Protecţie Anticorupţie (SIPA), invocând multiplele ilegalităţi şi abuzuri evidente săvârşite de această pârghie informaţională – propune, în exclusivitate pentru PSnews.ro, o soluţie de tranşare a recentului scandal iscat în jurul controversatei arhive SIPA.

Marius Oprea îi recomandă ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, să dea un ordin prin care arhiva SIPA să capete regimul arhivei CNSAS – adică, să fie inventariată şi consultată, la cerere, de judecătorii, procurorii şi personale care au fost transformate în ţinte politice. Totodată, istoricul face numeroase dezvăluiri privitoare la istoricul şi operaţiunile SIPA.

" "
" "

PSnews.ro vă oferă, pe larg, punctele de vedere exprimate de Marius Oprea.

Începuturile. De la Serviciul K la SIPA

SIPA a fost înfiinţat în 1991, ca şi celelalte servicii secrete postdecembriste. Iniţial, SIPA reprezenta serviciul de contrainformaţii din penitenciare – prelua unele dintre atribuţiile Serviciului K al fostei Securităţi, care se ocupa cu contrainformaţiile în spaţiul carceral. Infractorii îşi aranjază unele lovituri încă din spatele gratiilor, iar deţinuţii deţin destule informaţii importante pentru autorităţi – în acest context intervenea SIPA, prin agenţi acoperiţi care lucrau cu deţinuţi, “sifoane” (informatori, turnători – n. red.) sau alte personaje de acest tip. Ani de zile, acest serviciu de contrainformaţii a funcţionat de o manieră utilă în ceea ce priveşte prevenţia infracţiunilor şi supravegherea atât a mediilor infracţionale, cât şi a personalului penitenciarelor.

Turnătoarea “Paula” şi ungerea securistului Marian Ureche

La 8 februarie 2001, odată cu detaşarea lui Marian Ureche, via SRI, la conducerea SIPA, serviciul (care deja colcăia de securişti cu ştate vechi) primeşte un nou implant alcătuit din numeroşi foşti ofiţeri de Securitate, care nu puteau fi băgaţi direct în SRI, întrucât nu le fuseseră încă periate dosarele din perioada ceauşistă. Ministrul pesedist al Justiţiei – Rodica Stănoiu, în fapt, turnătoarea “Paula” a Securităţii – a fost cea care l-a numit pe Ureche la conducerea SIPA. De reţinut că Ureche nu se deosebea cu absolut nimic de aceşti foşti torţionari ai Securităţii pe care îi aducea cu el în SIPA.

Portretul unui satrap al Securităţii

Înainte de ’89, el era unul dintre satrapii care se ocupau de disidenţii anticomunişti şi de legăturile acestora cu Europa Liberă. Numai în cursul anului 1983, Ureche a aruncat în puşcărie zeci de oameni nevinovaţi, doar pentru simpla “culpă” de a fi ascultat Europa Liberă! Ureche a fost unul dintre principalii coordonatori ai Operaţiunii “Eterul”, care ţintea postul Europa Liberă. Tot el a fost cel care l-a anchetat pe Ioan Petru Culianu, reputatul istoric al religiilor.

Interceptări fără mandate, filaje, înregistrări audio-video

Începând cu februarie 2001, Marian Ureche şi-a adus tovarăşii securişti în cadrul SIPA şi a extins urmărirea operativă asupra judecătorilor, procurorilor, dar şi asupra avocaţilor şi a anumitor jurnalişti. Ureche a făcut la SIPA ceea ce nu putea face la SRI: interceptări fără mandate, filaje, înregistrări audio-video. Aşa au fost elaborate aşa-zise dosare care nu aveau nici cea mai mică legătură cu profesionalismul unor magistraţi transformaţi în ţinte politice.

Marian Ureche şi poliţia politică a PSD

În realitate, SIPA vâna relaţiile extraconjugale ale judecătorilor şi procurorilor (dar şi alte scandaluri sau informaţii de ordin intim) pentru a-i şantaja şi pentru a-i controla de o manieră draconică. Prin aducerea lui Marian Ureche, SIPA a demarat extinderea controlului politic asupra justiţiei, acest serviciu devenind un vârf de lance al poliţiei politice din perioada guvernării Adrian Năstase. Ca o paranteză, Ureche – profesor universitar în sinecurile SRI, obişnuia să ţină un curs intitulat “De la Burebista la Mihai Viteazul”. Asta ca să vedeţi cât de tâmpit este securistul ăsta!

Epoca Băsescu. SIPA se topeşte în Binom

Când SIPA a fost desfiinţat – în 2006, de ministrul Monica Macovei, printr-un ordin redactat de mine –, atribuţiile serviciului au fost preluate de Binom, pe toată durata celor două mandate ale lui Traian Băsescu. Am certitudinea că, atunci când Norica Nicolai a fost nominalizată pentru preluarea portofoliului Justiţiei, Băsescu a respins-o folosind informaţiile conţinute în arhiva SIPA.

“Marian Ureche ar trebui anchetat de Parchetul Militar!”

Acest serviciu funcţiona după regulamente şi proceduri pe care nici Rodica Stănoiu nu le cunoştea. SIPA făcea orice dorea, la fel ca Direcţia I a Securităţii de dinainte de ’89. Totul fără mandat!  În realitate, Marian Ureche ar trebui anchetat de Parchetul Militar, cu atât mai mult cu cât acţiunile subterane ale SIPA au fost ilegale şi neconstituţionale!

Arhiva SIPA. Soluţia lui Marius Oprea

Consider că arhiva SIPA trebuie să aibă regimul arhivei CNSAS – magistraţii şi toţi cei cărora li s-au făcut dosare să poată consulta aceste documente, în condiţiile în care doresc să le vadă. În acest sens, o serie de experţi ai CNSAS ar putea fi detaşaţi pentru a inventaria, de o manieră serioasă, întreaga arhivă SIPA, care, oricum, a fost realizată de foşti securişti, ceea ce reprezintă un argument în favoarea personalului CNSAS, specializat în astfel de cercetări. Finalmente, după inventariere şi consultare, arhiva SIPA ar trebui distrusă, pentru că, în proporţie de 70%, dosarele conţin gunoaie de cea mai joasă speţă: aspecte extraconjugale, turnătoriile unor puşcăriaşi (multe fantasmagorice) despre anumiţi magistraţi, informaţii intime lipsite de vreo relevanţă profesională ş.a.m.d.. Totuşi, distrugerea arhivei ar trebui făcută numai în condiţiile de mai sus, după inventariere şi consultare, fiindcă nu putem distruge ceva ce nu ştim încă ce conţine în totalitate. Aşadar, arhiva trebuie tratată cu profesionalism, pentru a nu risca să pierdem şi nişte informaţii importante, sau documente ce privesc Serviciul K şi perioada de dinainte de ’89. Faptul ca arhiva SIPA să capete regimul arhivei CNSAS, s-ar putea rezolva imediat, printr-un simplu ordin emis de ministrul Justiţiei, dar asta ar însemna să existe o reală voinţă politică, ceea ce nu cred. În fond, arhiva SIPA ocupă două camere, iar experţii CNSAS ar putea să o inventarieze în cel mult două săptămâni!”, ne-a explicat Marius Oprea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *