Skip to content
Sport

IT-iști români din străinătate își doresc revenirea în țară. Ce îi motivează

editiadedimineata.ro

Se spune că nicăieri nu-i mai bine ca acasă, acest lucru este confirmat și de un studiu realizat pe specialiști IT români stabiliți în afara țării, care văd revenirea în România o posibilitate.

IT Community Relocation Survey a fost realizat de Deutche Bank Global Technology și Catalyst Solutions, la care au răspuns 400 de români, angajați în domeniu IT, majoritatea fiind localizați în Olanda, Elveția, Germania sau Marea Britanie. Tema generală a studiului a fost descoperirea motivelor care i-ar determina pe specialiștii IT români să se întoarcă acasă, potrivit edititadedimineata.ro

Ediția de dimineață observă că aceeași cercetare arată că centrele principale a domeniului IT&C (n. red. IT și telecomunicații) în țara noastră sunt București, Timișoara, Cluj-Napoca și Iași, însă treptat și alte orașe, precum Craiova, Târgu Mureș sau Galați încep să-și dezvolte potențialul tehnologic. La nivel național sunt aproximativ 11 mii de specialiști IT&C, jumătate dintre ei fiind concentrați în Capitală. De asemenea, anual, numai în București peste 2700 de studenți din domeniile tehnice intră pe piața muncii. În ceea ce privește dezvoltarea start-up-urilor, tot Bucureștiul este cel mai mare centru pentru afaceri noi, existând 132 de hub-uri, incubatoare de business sau cursuri de tip accelerator. Acest lucru ne indică faptul că Bucureștiul poate fi un centru de dezvoltare a ideilor din domeniul IT pentru programatorii cu inițiativă.

Una dintre cele mai interesante aspecte ale studiului este că 76.97% dintre respondenți sunt receptivi la ideea de a se muta înapoi în țară. Aproximativ 40% dintre respondenții care au transmis că nu s-ar întoarce sunt de părere că România nu este locul potrivit în care să poți face economii.

Cele mai importante trei motive care îi rețin pe specialiști peste hotare sunt contextul politic, sistemul de sănătate și cel de educație. Pe de cealaltă parte, cei care sunt plecați și cei care au revenit deja consideră că salariul, beneficiile extra-salariale și oportunitățile de dezvoltare profesională sunt cele mai importante criterii care le influențează decizia.

Citiți articolul integral AICI

 

1 comentariu la “IT-iști români din străinătate își doresc revenirea în țară. Ce îi motivează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *