Italia, al 4-lea cel mai mare investitor pe piața românească. Silaghi, CCIR: Sunt parteneri stabili

Foto PS News

„Rolul investițiilor italiene și al comerțului în dezvoltarea economiei românești” este seminarul gazduit marți, 10 septembrie 2024, de Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) în parteneriat cu Ambasada Republicii Italiene în România.

Secretarul general al CCIR, Ovidiu Silaghi afirmă că cele mai stabile companii din Italia care își desfășoară activitățile la noi în țară sunt cele mici și mijlocii.

„Sunt parteneri stabili. Au companii importante în România dintre care foarte multe sunt mici și mijlocii. E normal să vrem să mai creștem. Doar dacă ne uităm la câți români lucrează în Italia pentru că s-au specializat acolo și desfășoară activități de multă vreme, este evident. E normal, de asemenea, să vrem să îi aducem acasă și să își desfasoară, aici, activitate. Ei au deja spiritul antreprenorial format și putem să avem cu ei o colaborare.

În Italia avem businessuri serioase cum ar fi în sectorul construcțiilor publice, de servicii etc. La început au fost subantreprenori dar în prezent ei sunt antreprenorii principali”.

În ceea ce privește cele mai căutate sectoare economice ale investitorilor italieni în România, Silaghi spune, cu evidență, este construcția de autostrăzi.

„Sunt companii importante italiene care lucrează în construcția de autostrăzi. Dar, cele mai numeroase sunt investițiile mici și mijlocii care sunt serioase și stabile. Acestea s-au dezvoltat de-a lungul anilor”, mai spune secretarul general al CCIR.

Levente Szász, vice-rector la  Universitatea Babeș-Bolyai vorbește despre acest studiu realizat de Universitate Babeș-Boi din Cluj-Napoca, la solicitare a Ambasadei Italiei din București.

Levente Szász, Vice Rector Universitatea Babeș-Bolyai University   Foto: PS News

 

Italia este al 4-lea cel mai mare investitor pe piața românească

„Ideea și obiectivul principal al acestui studiu a fost să vedem cum stau în momentul actual relațiile economice între Italia și România, cu accent asupra investițiilor directe, respectiv a proceselor comerciale între între cele două țări.

Ceea ce putem zice, pe baza studiului putem vedea că Italia este al 4-lea cel mai important sau cel mai mare investitor pe piața românească, ceea ce dacă ne uităm la numărul țărilor posibile care pot investi în România, cred că acest loc patru este un loc de subliniat. Este foarte important și reprezintă o bază foarte bună pentru creșterea acestor investiții în viitor.

Italia este al 2-lea cel mai mare partener comercial al României

„Dacă ne uităm la comerțul dintre cele două țări, atunci putem vedea că Italia este al 2-lea cel mai mare partener comercial al României. Deci putem vedea într-adevăr că aceste relații economice dintre cele două țări sunt foarte importante și sunt și influențează în mod semnificativ dezvoltarea economie românești”.

Sunt mult mai multe investiții realizate de italieni în România și mult mai puține realizate de români în Italia

„În principal ceea ce ne-au rugat cei de la ambasadă era să realizăm studiul în direcția dinspre Italia înspre România. Deci la ceea ce noi ne-am uitat,  sunt investițiile italiene în România, respectiv comerțul între cele două țări. Puțin ne-am uitat la cum stau investițiile românești în Italia. Aici există o diferență foarte mare, deci putem vedea mult mai multe investiții realizate de investitori italieni în România și mult mai puține din partea noastră.

Deci această relație însă nu este foarte echilibrată, să zicem așa, însă totuși vedem că aceste investiții care vin din Italia sunt foarte importante pentru economia românească. Trebuie să subliniez faptul că reprezintă chiar o bază solidă pe care se pot construi investiții în viitor care provin din Italia”, a conchis coordonatorul proiectului, Levente Szász.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: