Skip to content
Europa

Italia ar urma să primească în iulie şi august prima tranşă de 25 de miliarde din cadrul PNRR

Inquam Photos / Octav Ganea

După depunerea Planului Național de Redresare și Reziliență la Bruxelles, Italia ar urma să primească în următoarele două luni prima tranșă din fondul UE de redresare post-pandemie, a anunţat ministrul Administraţiei Publice, Renato Brunetta, într-un interviu acordat publicaţiei Il Messaggero, transmite Bloomberg.

Italia ar urma să primească 25 miliarde de euro “în iulie sau august”. Măsurile aprobate recent de Guvernul italian privind guvernanţa, simplificarea administrativă şi recrutarea forţei de muncă vor furniza “pilonii planului de redresare, a declarat Renato Brunetta.

În planul pe care l-a prezentat, Italia a solicitat un sprijin total de 191,5 miliarde de euro în cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență, care cuprinde 68,9 miliarde de euro sub formă de granturi și 122,6 miliarde de euro sub formă de împrumuturi.

Planul italian este structurat în jurul a șase domenii: digitalizare, inovare, competitivitate și cultură; revoluție verde și tranziție ecologică; infrastructură pentru mobilitate durabilă; educație și cercetare; coeziune și incluziune; sănătate. Proiectele din plan acoperă întreaga durată de viață a FRR până în 2026. Planul propune proiecte în toate cele șapte domenii emblematice europene, scrie agerpres.ro.

Reamintim că Portugalia a fost primul stat membru care și-a transmis PNRR la 22 aprilie, urmat de Germania și Grecia la 28 aprilie, Franța și Slovacia la 29 aprilie și Danemarca, Letonia, Luxemburg și Spania, la 30 aprilie, respectiv Austria, Belgia, Italia și Slovenia pe 1 mai.

Prezentarea acestor planuri vine în urma unui dialog intens între Comisie și autoritățile naționale ale acestor state membre în ultimele luni.

Scopul Mecanismului de Redresare și Reziliență este de a oferi sprijin pentru investiții și reforme esențiale în vederea redresării sustenabile și pentru ameliorarea rezilienței economice și sociale a statelor membre UE. La finalul perioadei de investiții, economiile și societățile europene vor fi mai bine pregătite pentru provocările și portunitățile tranzițiilor verzi și digitale.

Din cele 750 miliarde de euro destinate „Next Generation EU”, Comisia Europeană a alocat 672,5 miliarde de euro instrumentului temporar MRR în vederea finanțării planurilor de redresare și reziliență pe care le elaborează statele membre UE. Bugetul MRR este constituit din granturi în valoare de până la 312,5 miliarde euro și împrumuturi de până la 360 miliarde euro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *