Skip to content
Coronavirus

Italia, avertisment dur pentru UE: „Dacă ne ajutați ca în trecut, atunci nu vă deranjați!” Germania nu cedează

3minute.net

Italia a făcut două mari propuneri Uniunii Europene pentru a trece peste criza provocată de Coronavirus, dar UE nu este interesată de acestea și merge pe mecanismele din trecut care au fost aplicate pe vremea crizei din 2008. 

Giuseppe Conte, premierul Italiei, a cerut Uniunii Europene bani pentru investiții din Mecanismul European de Stabilitate (MES), o sumă de circa 500 de miliarde de Euro. Acești bani ar fi putut fi împrumutați de statele membre, însă Italia nu vrea nicio condiție care să le constrângă la măsuri de austeritate sau să le oblige să accepte reformele fiscale ale UE. În același timp, Italia voia Coronabond, adică o datorie comună a statelor membre UE strict pentru criza Coronavirus. (Despre ce înseamnă Coronabond și cum ar putea să funcționeze pentru a ajuta statele membre puteți citi în acest articol (click).)

În draftul pregătit și prezentat joi de Charles Michel, președintele Consiliului European, nu se regăsea nici Coronabond și nici vreo referire la accesarea banilor din MES, informează corriere.it

Prin urmare, premierul Conte și premierul Spaniei, Pedro Sanchez, au refuzat să semneze draftul. Conte a ieșit cu un avertisment dur la adresa Uniunii Europene, arătând că Italia nu va accepta orice: „Dacă cineva s-ar gândi la mecanisme de protecție personalizate elaborate în trecut, atunci vreau s-o spun clar: nu vă deranjați, vi le puteți ține, pentru că Italia nu are nevoie de ele!”

Este un semnal clar și dur care vine la Roma și arată îndârjirea italienilor în aceste negocieri, semn că nu vor accepta orice li se oferă. 

„Anul 2019 l-am încheiat cu un raport de deficit/PIB de 1,6 spre deosebire de 2,2 cum era programat”, a subliniat Conte, „Aici se vorbește despre a reacționa cu instrumente financiare inovative și adecvate la reacționarea într-un război pe care trebuie să-l combatem împreună pentru a-l câștiga cât mai repede posibil”. 

„O datorăm cetățenilor noștri și în definitiv întregii Europe. Ce spunem cetățenilor noștri dacă Europa nu se demonstrează capabilă de o reacție unitară, puternică și coezivă în fața unui șoc imprevizibil și simetric al acestui impact epocal?”, a mai spus premierul Italiei joi seara, după ce a primit draftul de la Charles Michel.

Luigi Di Maio, ministrul Afacerilor Externe și fostul președinte al partidului Movimento 5 Stelle, a susținut poziția lui Conte și a cerut Uniunii să ajute Italia: „Conte a făcut bine. Este momentul ca poporul italian să fie ajutat, adică să poată cheltui toți banii care trebuie pentru a ajuta întreprinzătorii, muncitorii și familiile și pentru a ne putea ridica” din această criză, informea skytg24.it. Declarația lui este importantă în contextul în care Movimento 5 Stelle a venit mereu cu un discurs anti-UE, un discurs critic și nu de puține ori a cerut ieșirea Italiei din Uniunea Europeană. 

Discuțiile la nivelul Uniunii Europene devin tot mai conflictuale, după ce cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, a respins ideea de Coronabond, pe care o consideră o „datorie mutuală” a statelor. Chiar dacă ministrul Economiei din Italia a explicat că acest lucru ar fi o dovadă de solidaritate europeană și o „coeziune a guvernelor europene împotriva unei crize comune”, Austria a rămas fermă pe poziție și s-a opus solicitării Italiei. Premierul Conte le-a explicat liderilor UE că Italia nu vrea neapărat amestecarea actualelor datorii publice, iar „fiecare popor va răspunde pentru propria datorie și va continua să răspundă de aceasta”, transmite skytg24.it.

Acord la nivelul UE după avertismentul din Italia

La câteva ore după ce premierul Italiei și premierul Spaniei au respins draftul prezentat de Charles Michel, liderii statelor membre au avut o videoconferință și se pare că au reușit să găsească un acord. Nu se știe ce măsuri vor fi adoptate. Ursula Von der Leyen, președintele Comisiei Europene, va trebui să lucreze în următoarele două săptămâni, împreună cu președinții celorlalte instituții europene, pentru a veni cu propuneri fiscale clare și inovative care să ajute statele membre să treacă peste criza provocată de Coronavirus. 

Voci optimiste au fost însă din partea Germaniei. „Peste 2 săptămâni ne consultăm în privința propunerilor”, a spus Angela Merkel, cancelarul german, potrivit ansa.it. Legat de Coronabond, Merkel a precizat: „din punctul de vedere german, noi preferăm MES ca instrument, care a fost făcut pentru crize, dar nu am discutat specific”. Acum negocierile le vor purta miniștrii de finanțe. 

După videoconferința cu liderii UE, mai multe voci din guvernul italian au precizat, pentru ansa.it, că au fost acceptate „multe dintre pozițiile italiene prezentate în scrisoare de cei nouă lideri europeni” (detalii aici). 

Ceea ce rămâne clar după negocierile liderilor UE de azi e că nu s-a discutat în mod specific despre MES, ci doar despre idei generale. Propunerile exacte ar urma să vină de la Ursula Von der Leyen, care trebuie să găsească o cale de mijloc să împace atât tabăra Italia-Spania-Franța, cât și Germania-Austria-Olanda. Europa este divizată în fața acestei crize economice, iar Italia a tras astăzi un semnal clar că nu acceptă orice i se oferă. 

Inclusiv Christine Lagarde, președintele BCE, a fost de acord cu emiterea unei datorii comune, spunând că UE înfruntă o criză de dimensiuni „epice”. Angela Merkel s-a opus din nou acestei solicitări și a menținut poziția Germaniei. 

Merkel n-a fost impresionată nici de discursul lui Conte care a spus că țara lui suferă și nici de avertismentul lui Emmanuel Macron, președintele Franței, care a precizat că reacția politică după această criză ar putea ucide proiectul european, informează ilfattoquotidiano.it.

Negocierile din UE sunt departe de final, iar propunerile urmează să fie prezentate în următoarele săptămâni. Din Italia vin mai multe îngrijorări legate de acest termen și nu e clar dacă italienii vor fi dispuși să aștepte atât de mult. De asemenea, nu se știe dacă propunerile vor fi imediat aplicate sau vor fi blocate de alte negocieri, ceea ce ar scufunda și mai mult Europa în criză economică, iar Italia va fi nevoită să rezolve problemele singură.  

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *