Skip to content
Opinii & Analize

Italia caută aliați pentru cele 750 de miliarde de Euro. Germania vrea o reducere, iar Olanda și Austria cer reforme

euobserver.com
" "

Next Generation EU sau Recovery Fund – planul de 750 de miliarde de Euro anunțat de Comisia Europeană – poate fi sau poate să nu mai existe deloc dacă nu se va ajunge la un consens politic la Consiliul European de pe 17-18 iulie 2020. Dacă un singur stat nu va fi de acord cu acest proiect, atunci nu va fi adoptat de Uniunea Europeană. Și momentan sunt numeroase state care se opun.

Italia își caută aliați în UE, iar premierul italian Giuseppe Conte pare să se înțeleagă cel mai bine cu omologii săi din Portugalia, Antonio Costa, și din Spania, Pedro Sanchez. I-a vizitat deja săptămâna trecută și toți trei au anunțat că vor susține actualul plan Next Generation EU și nu sunt dispuși la un compromis care să reducă suma de bani.

" "
" "

Trebuie să convingem pe cineva că trebuie să reacționeze deoarece această criză poate distruge piața unică, pentru că anumite țări dacă au dificultăți economice vor fi resimțite de toate celelalte”, a spus premierul italian la conferința de presă alături de Antonio Costa. Premierul Portugaliei a afirmat că „obiectivul nostru e să ajungem la un acord în iulie”. Tot la aceeași conferință, Conte a ales să-i răspundă și Angelei Merkel, cancelarul Germaniei, care în urmă cu câteva săptămâni punea presiune pe Italia să ceară banii din MES. „MES nu e printre principalele noastre gânduri”, a transmis Giuseppe Conte în fața jurnaliștilor prezenți.

Giuseppe Conte și Antonio Costa, sursa foto: Facebook /Giuseppe Conte

Acordul din iulie este foarte important atât pentru viitorul Italiei, cât și pentru bugetul UE. Tot în această perioadă trebuie să se decidă și bugetul UE pentru următorii ani care se anunță a fi o reformă. În cazul în care Italia nu va primi un Recovery Fund (Next Generation EU) acceptabil, care să-i satisfacă nevoile, atunci ar putea să-și exprime dreptul de veto asupra bugetului și să înghețe Uniunea Europeană. Inclusiv în urmă cu doi ani, vicepremierul italian Luigi Di Maio amenința UE cu veto pe buget dacă nu se va găsi o soluție pentru fenomenul migrației. În 2020, Conte a spus că „nici măcar nu mă gândesc la veto”, dar asta pentru că s-a arătat optimist în privința negocierilor. Nu a spus însă și cum va reacționa Italia dacă Recovery Fund va fi redus la 500 de miliarde și dacă vor fi impuse condiții/reforme.

Negocierile din ultimele zile ne arată și o ruptură între Franța și Italia, care la începutul pandemiei păreau să susțină același program de relansare. Astăzi, Franța a trecut de partea Germaniei și Italia se zbate să nu rămână singură.

Luni, 13 iulie 2020, premierul Giuseppe Conte se întâlnește în Germania cu Angela Merkel pentru a încerca să ajungă la un acord. Doar Germania are suficientă influență să convingă Austria sau Olanda să nu se mai opună planului de 750 de miliarde de Euro. Însă pe masă sunt reformele pe care vrea să le facă Italia sau ar trebui să le facă.

Vor fi sau nu vor fi 750 de miliarde?

Sebastian Kurz, cancelarul Austriei, a criticat Italia și a insistat că Guvernul de la Roma trebuie să facă reforme dacă vrea bani de la UE. „În Italia diverse programe de susținere de la UE nu au adus rezultatul sperat. (…) Este nevoie să merge în direcția programului de reforme al Italiei: reducerea birocrației, lupta împotriva evaziunii fiscale, sisteme economice competitive. (…) Aș putea menționa și alte puncte ale altor țări. Dar în Spania, Portugalia sau Irlanda am experimentat reforme intense sub presiunea programelor de ajutor. Și în Grecia nici măcar nu ar trebui să vorbim despre condiții, noul premier Mitsotakis face reformele singur”.

Din declarația lui Kurz înțelegem că Austria vrea ca Recovery Fund să vină cu condiții dure, așa cum Grecia a avut în trecut, și UE – sub presiunea anumitor grupuri – să fie cea care impune ce trebuie să facă statele care vor primi bani.

Inclusiv premierul Olandei, Mark Rutte, a cerut reforme din partea Italiei și a impus mai multe condiții pentru ca peninsula să fie ajutată să treacă de această criză economică. De la întâlnirea cu Mark Rutte, Giuseppe Conte a plecat doar precaut și a arătat că Olanda nu e dispusă la compromis, cerându-i Italiei mai multe reforme.

Giuseppe Conte și Mark Rutte, sursa foto: Twitter /Giuseppe Conte

Întâlnirea Giuseppe Conte-Angela Merkel poate fi decisivă pentru viitorul Recovery Fund. Italia vrea să se păstreze suma de 750 de miliarde (500 sub formă de subvenții și 250 împrumuturi), chiar dacă Angela Merkel a propus doar 500 de miliarde sub formă de subvenții și a declarat că susține doar această sumă. Totuși, Angela Merkel vrea să le dea câștig de cauză și statelor nordice și să introducă o clauză specială, mai exact o minoritate de țări capabile să reprezinte 35% din populația UE ar putea fi inclusă în acord și ar putea bloca Comisia Europeană să acorde fonduri pe anumite proiecte, scrie presa italiană. Aceasta minoritate de 35% ar putea bloca orice proiect și ar putea fi cea care va stabili cine primește și cine nu, ceea ce ar risca să arunce în aer toată Uniunea Europeană, pentru că e greu de crezut că nu vor fi afectate și state precum Polonia sau Ungaria criticate de atâtea ori. În orice caz, intenția Angelei Merkel rămâne aceea de a reduce suma de 750 de miliarde, ceea ce ar putea convinge statele nordice să voteze pentru proiect, iar împrumuturile să se facă din MES.

Italia de astăzi pare dispusă să facă reforme, așa cum cer statele nordice, mai ales când vine vorba de birocrație și digitalizare. Săptămâna trecută, Guvernul de la Roma a adoptat un decret prin care a fost redusă birocrația în cazul a peste 130 de proiecte importante. Dar Italia nu pare dispusă să accepte reforme impuse de alte state, ci vrea să aibă libertatea să decidă singură ce sisteme reformează, cum și cu câți bani.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *