Skip to content
Opinii & Analize

Italia, în plină criză politică. Cum ar putea să rămână fără guvern și de ce România poate fi afectată de problemele italienilor

Italia riscă să rămână fără Guvern în zilele următoare, după ce Matteo Renzi, liderul Italia Viva (IV) a anunțat că-și retrage sprijinul pentru premierul Giuseppe Conte. De asemenea, miniștrii trimiși de IV în Guvern și-au dat deja demisiile care au fost acceptate de premier.

Matteo Renzi este cel care demolează guvernul în plină pandemie coronavirus și cu siguranță a reușit să rămână în istorie, însă mereu de partea negativă a acesteia. În pline negocieri pentru planul Recovery Fund și împărțirea banilor europeni, Renzi s-a ridicat cu pretenții mult prea mari la masa deciziei. Jocul său politic este și unul de a-și salva micul partid aproape inexistent, estimat în multe sondaje la circa 2-3%. Renzi e conștient că dacă se va ajunge la alegeri anticipate, atunci Italia Viva riscă să dispară de pe scena politică.

Tocmai de aceea, Matteo Renzi va face totul pentru a evita alegerile anticipate. Nu ar fi exclus să iasă de la guvernare, să rămână în opoziție, dar să voteze în continuare pentru un guvern condus de Giuseppe Conte. O altă soluție pentru Matteo Renzi este aceea de a renegocia cu Conte condițiile guvernări, însă ar fi posibil doar dacă premierul îi va accepta condițiile (una dintre ele este chiar accesarea banilor MES, decizie refuzată constant de guvernul de la Roma, chiar și în cele mai dificile momente). Dacă Giuseppe Conte n-a acceptat condițiile lui Renzi până acum, greu de crezut că o va mai face acum, când cei doi au ajuns la război direct. Ultima soluție pentru Renzi o reprezintă Matteo Salvini, dacă vrea să evite alegerile anticipate. De voturile parlamentarilor Italia Viva depinde orice majoritate parlamentară, ceea ce îl ajută pe Matteo Renzi să negocieze cu toată lumea. Nu este exclus să vedem în zilele următoare un nou guvern la Roma, fără Giuseppe Conte, și cu voturile Lega (Matteo Salvini), Fratelli d’Italia (Giorgia Meloni), Italia Viva (Matteo Renzi), Forza Italia (Silvio Berlusconi).

S-a vehiculat foarte mult, în ultimele luni, ideea că Mario Draghi, fostul președinte BCE, ar putea fi propus pentru funcția de premier, dar până în acest moment, economistul nu și-a exprimat nici cea mai mică intenție de a ocupa o astfel de funcție și probabil va fi descurajat de ambițiile personale ale unor personaje politice.

Inclusiv Giuseppe Conte mai are o șansă să se salveze dacă va reuși să convingă Forza Italia să-i voteze un nou guvern. Italia ar putea trece prin situația României din urmă cu câteva luni, adică să aibă un guvern care să nu se bucure de o majoritate parlamentară directă, ci să strângă voturi doar pe proiectele importante. Giuseppe Conte este, în acest moment, politicianul cu cea mai mare notorietate și încredere. 33% dintre italieni ar fi dispuși să voteze cu Giuseppe Conte. Lucrurile se complică atunci când vine vorba de partidele politice, iar cele care îl susțin pe actualul premier – PD și Moviment 5 Stelle – nu au șanse să strângă o majoritate în Parlament. În caz de alegeri anticipate, chiar și Giuseppe Conte ar putea să rămână fără șanse la guvernare.

Cum poate fi afectată România de criza din Italia

Chiar dacă pare doar o problemă a italienilor, piața economică din UE spune cu totul altceva. Guvernul de la Roma nu are încă un plan pentru Recovery Fund acceptat de Parlamentul italian și Comisia Europeană, ceea ce ar putea pune în pericol repornirea economică a țării.

Faptul că UE le-a acordat italienilor cei mai mulți bani din Recovery Fund, arată că economia Italiei poate influența economia întregului spațiu european. Germania are cele mai mari interese economice în peninsulă și își dorește ca Recovery Fund să fie o investiție profitabilă, nu un faliment.

Economia României depinde în prezent de economia spațiului UE. Din 2007 și până astăzi, toate crizele sau creșterile economice au fost influențate de statele mari ale Uniunii. Când o țară cu un PIB de peste 2.000 de miliarde are probleme economice, acest lucru se va resimți și la București, mai devreme sau mai târziu. Peste 1 milion de români trăiesc în Italia, iar mare parte dintre aceștia trimit lunar bani în țară. Dacă economia italiană nu repornește rapid și nu-și crește numărul locurilor de muncă, atunci mulți români vor rămâne fără job-uri, iar România va pierde sume importante care ar fi ajuns în consumul intern.

Așa cum s-a văzut și în această pandemie, dacă ne dorim o Uniune Europeană mai puternică, avem nevoie de Italia care se poate impune în toate deciziile europene. Recovery Fund se datorează, în primul rând, efortului Italiei, însă căderea guvernului Conte și intrarea lui Matteo Salvini la guvernare ar putea să ducă la înghețarea relațiilor Roma-Bruxelles și să aprindă conflicte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *