Italia îşi ia rămas bun de la Berlusconi printr-o zi de doliu contestată

domul din milano/ TWITTER
domul din milano/ TWITTER

Fostul premier italian, Silvio Berlusconi, continuă să divizeze ţara chiar şi după moartea sa: decizia guvernului – din care face parte şi partidul său – de a-l onora miercuri printr-o zi de doliu naţional a stârnit controverse, relatează Reuters.

Berlusconi a murit luni, la vârsta de 86 de ani. Funeraliile sale de stat, care vor avea loc miercuri după-amiază în Catedrala din Milano, vor atrage probabil câteva mii de persoane, inclusiv lideri politici de top şi demnitari străini.

Unii politicieni italieni din opoziţie, printre care fostul premier Giuseppe Conte, au refuzat să participe la slujbă, în timp ce fostul ministru de centru-stânga Rosy Bindi a declarat că are loc o „sanctificare nepotrivită”.

Foştii premieri italieni au mai avut parte de funeralii de stat în trecut, dar este pentru prima dată când a fost decretată şi o zi de doliu naţional, o onoare fără precedent. Este la latitudinea guvernului să o declare. Italia este condusă de o coaliţie de dreapta formată din partidul premierului Giorgia Meloni, Fraţii Italiei, Liga, partidul lui Matteo Salvini, şi fostul partid al lui Berlusconi, Forza Italia.

Ziua de doliu nu este o zi liberă, ci mai degrabă un omagiu simbolic în care drapelele sunt arborate în bernă pe clădirile publice. Parlamentul European a decis, de asemenea, să îşi prezinte omagiile în acest mod.

Bindi, o femeie deseori denigrată de ironiile sexiste ale lui Berlusconi, a declarat că această zi naţională este „lipsită de respect faţă de majoritatea” italienilor care s-au opus defunctului lider.

Berlusconi a fost o figură extrem de divizivă care a creat un model pentru alţi oameni de afaceri deveniţi politicieni, precum fostul preşedinte american Donald Trump, cu o carieră punctată de scandaluri şi procese judiciare.

ULTIMUL RĂMAS BUN

La Milano, coroane de flori au fost stivuite pe faţada catedralei gotice a oraşului înainte de funeraliile care încep la ora locală 15.00 (16.00, ora României), în timp ce ecrane gigantice au fost instalate pentru a permite oamenilor să urmărească din piaţă slujba.

Printre aceştia se numără Lucia Adiele, membră a partidului Forza Italia al lui Berlusconi, care a călătorit aproape 1.000 de kilometri de la locuinţa sa din Altamura, în sudul Italiei, pentru a-şi lua rămas bun de la politicianul său preferat. „Am fost destul de norocoasă să fac parte din Forza Italia timp de 18 ani. Am fost, de asemenea, suficient de norocoasă să îl cunosc. Măcar atât puteam să fac, să fiu aici şi să-mi iau rămas bun pentru ultima oară”, a declarat ea pentru Reuters TV.

Aproximativ 2.300 de persoane erau aşteptate în interiorul catedralei, printre care Meloni, preşedintele Sergio Mattarella şi liderul Partidului Democrat (PD), de centru-stânga, Elly Schlein.

Activitatea parlamentară a fost suspendată de facto miercuri pentru a permite politicienilor să ia parte la slujbă.

Vor mai participa comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, premierul ungar Viktor Orban, emirul Qatarului, şeicul Tamim bin Hamad al-Thani, şi premierul irakian Mohammed Shia’ Al Sudani.

De asemenea, Berlusconi a fost onorat cu anunţuri de ziar de o pagină întreagă din partea familiei sale şi a companiei sale media MFE. „Cel mai dulce tată, Îţi mulţumim pentru viaţa ta, Îţi mulţumim pentru dragostea ta, Vei trăi mereu în noi” – este mesajul din partea celor cinci copii ai săi.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL