Italia – Jurnaliști, activiști și ONG-uri, ținta unor programe de spionaj produse în Israel

Spyware Italia
Sursă foto: Freepik

Italia este zguduită de un scandal de amploare legat de programele de spionaj, pe măsură ce apar dezvăluiri despre jurnaliști, activiști și ONG-uri care sunt ținta unor instrumente de supraveghere fabricate în Israel – provocând reacții politice, dezmințiri din partea guvernului și solicitări pentru o anchetă a Uniunii Europene.

„Acesta este unul dintre cele mai grave atacuri la adresa statului de drept în Europa, a declarat Sandro Ruotolo, deputat european din partea Partidului Democrat (S&D), care a organizat o conferință de presă la Strasbourg săptămâna trecută pe tema programelor de spionaj care vizează cetățeni europeni. Am trimis o scrisoare semnată de forțele de opoziție din Italia, președintelui Parlamentului European, Roberta Metsola, solicitând înființarea unei comisii de anchetă”, a declarat Ruotolo pentru Euractiv, subliniind că aceasta nu este doar o problemă a țării sale.

Potrivit unei declarații a guvernului italian, 90 de persoane din 14 țări ale UE au fost vizate prin încălcarea normelor de angajament stabilite, șapte cazuri fiind deja confirmate în Italia, precizează Euractiv.

„Vrem să știm ce țări și-au spionat ilegal propriii cetățeni, de ce și cum îi putem proteja”, a adăugat Ruotolo, menționând că Henna Virkkunen, comisarul european pentru suveranitate tehnologică, securitate și democrație, este așteptată să participe astăzi la o audiere în cadrul Comisiei pentru libertăți civile a Parlamentului European, unde plănuiește să discute despre această temă.

Cu toate acestea, așteptările din partea Comisiei Europene rămân scăzute.

Pe 6 februarie, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Markus Lammert, le-a declarat reporterilor că autoritățile naționale vor fi responsabile pentru investigarea unor astfel de acuzații și nu executivul UE.

„Totuși, în general, orice încercare de a accesa ilegal datele cetățenilor, inclusiv ale jurnaliștilor și ale oponenților politici, este inacceptabilă, dacă este dovedită”.

„Cazul Paragon” a apărut după denunțurile publice ale directorului Fanpage, Francesco Cancellato, și ale șefului misiunii Mediterranea Saving Humans, Luca Casarini.

Cancellato, a cărui publicație a lansat în ultimul an două investigații majore privind partidul Giorgiei Meloni, și Casarini, angajat în operațiuni de salvare pe mare a migranților, au dezvăluit amândoi că au primit avertismente de la Meta.

Gigantul tehnologic i-a informat că dispozitivele lor au fost „compromise de o operațiune spyware la nivel înalt, folosind unul dintre cele mai sofisticate instrumente de supraveghere disponibile”.

Controversa se învârte în jurul Paragon Solutions, compania din Israel care se află în spatele spyware-ului avansat Graphite. Deși Paragon susține că își vinde tehnologia exclusiv „unui grup select de democrații globale, în principal Statelor Unite și aliaților acestora”, ziarul israelian Haaretz a raportat că printre clienții italieni ai companiei se numără „două entități separate: o agenție de aplicare a legii și o organizație de informații”.

Citește mai multe AICI.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: