Skip to content
Europa Politică

Italia, maestra populismului. Sau cum Guvernul corupt visează să schimbe UE

operationworld.org

Guvernul italian este format din partidele Lega, de extrema dreapta, și Movimento 5 Stele (M5S), noua dreaptă politică populistă. Problema pentru Italia este una de credibilitate, deoarece Lega, (partid condus în acest moment de Matteo Salvini, vicepremier și ministru de Interne) a fost condamnat pentru faptul că a furat 49 de milioane de Euro de la cetățeni, pe vremea fostului lider Bossi (la vremea respectivă, Salvini era europarlamentar și unul dintre oamenii de încredere ai lui Bossi). Lega este un partid al corupției, fiind obligat de instanță să restituie cei 49 de milioane de Euro. Dar după ce au câștigat alegerile, judecătorii italieni au stabilit că prejudiciul va fi achitat în aproximativ 80 de ani, adică 600.000 de Euro pe an.

Atât în timpul campaniei, dar mai ales după alegeri, alianța Lega-M5S a dus populismul la rang de artă și îl aplică exact ca în manualele de politologie, însă dincolo de aceste discuții, primele măsuri ale Guvernului italian au fost unele pentru reducerea impozitului la cei cu venituri mari și foarte mari. Italia este unul dintre puținele state europene care nu a profitat în niciun fel de creșterea economică înregistrată în UE și acest lucru nu se reflectă în nivelul de trai al cetățenilor.

Matteo Salvini, cel mai important personaj politic al Italiei, a fost timp de 11 ani europarlamentar. Niciodată nu l-a caracterizat constanța, oscilează în funcție de preferințele electoratului. După ce în campania electorală a amenințat cu un ItalExit, care fără discuții ar fi capabil să pună capăt visului european, acum Salvini promite că va reforma Europa, împreună cu fanaticii săi din Lega, M5S, dar și din Ungaria, Polonia, Austria, Franța.

Ieri, 9 ianuarie 2019, s-a întâlnit la Varșovia cu liderul Kaczyncski, care este un fel de Dragnea al Poloniei, cel care ține frâiele țării. Cei doi au anunțat o alianță pentru schimbarea Europei și au declarat că sunt de acord să fie eliminate sancțiunile economice pentru Rusia. Poziția lor pro-Rusia nu e deloc surprinzătoare, după ce s-a descoperit că Salvini are mai mulți prieteni în Rusia, apropiați de Vladimir Putin, de altfel ministrul italian a spus că la Moscova se simte ca acasă. În octombrie 2018, Salvini și Le Pen au anunțat că vor lupta împreună pentru a salva UE din mâinile globalizării și corporațiilor. De asemenea, și Le Pen are o orientare pro-Rusia, fiind cunoscut faptul că are finanțări rusești. Cei doi au lansat o invitație în această alianță și pentru Viktor Orban, alt prieten al lui Putin.

Politica lui Matteo Salvini și a vicepremierului Luigi Di Maio, liderul M5S și ministru al Muncii, se bazează pe lupta lor falsă cu fenomenul migrației și cu măsurile de austeritate impuse de UE de-a lungul timpului. Deși au anunțat în nenumărate rânduri că au închis porturile și că pe durata mandatului lor nu va intra niciun migrant în Italia, trebuie precizat că din august și până la sfârșitul lui decembrie au ajuns aproximativ 3300 de migranți, potrivit datelor oferite chiar de către Ministerul de Interne. Tot la fel, Guvernul italian s-a lăudat că va modificat limitele deficitului, însă s-au recunoscut imediat învinși de Comisia Europeană care a amenințat cu amenzi dacă Italia nu se va încadra în deficitul deja stabilit de 2,04% din PIB pentru 2019. Deficitul total al Italiei este de 130% din PIB, al doilea din zona euro și al treilea din lume.

La alegerile europarlamentare, Salvini crede că o victorie îi va da vreo șansă să joace cu cifrele deficitului Italiei. Din acest punct de vedere, ne amintește de Liviu Dragnea, cei doi având aceeași viziune asupra economiei liberale. Tocmai de aceea ambii s-au confruntat, când au făcut mișcări hazardate, cu o scădere a burselor și cu pierderi. Salvini l-a acuzat pe Soroș de aceste oscilații, cum și pentru criza migranților, ceva ce au făcut și Viktor Orban, și Liviu Dragnea.

Această discuție a fost o nouă campanie electorală pentru guvernul populist. Știau foarte bine că nu au nicio șansă să modifice deficitul pentru 2019, în condițiile în care nu-și vor achita datoriile nici într-un secol, dar au căutat un motiv pentru a le arăta cetățenilor că ei luptă cu UE și că UE nu le dă voie să crească nivelul de trai al cetățenilor. Astfel, Salvini și Di Maio au o explicație pentru orice incompetență politică a Guvernului, arătând cu degetul spre UE.

La capitolul manipulare și propagandă, Salvini și Di Maio acționează ca în anii 30. Ei nu încearcă acum să propună ieșirea Italiei din UE, nu vor ca această idee să fie a lor, ci vor veni cu tot mai multe măsuri, care vor fi criticate și respinse de UE, pentru ca într-o zi poporul să fie cel care să ceară ieșirea din UE. Grecia a greșit în 2015 pentru că a cerut ieșirea înainte să aibă susținerea poporului. Salvini este mai inteligent și are temele făcute, știe că singura șansă de succes este ca această dorință să se reflecte și în rândul cetățenilor și de acolo să pornească. Momentan, statiscile Eurobarometru arată că doar 23% dintre italieni ar vota pentru ItalExit, tendință în creștere.  

Strategia lui Salvini privind schimbarea UE este tot una spre ieșire, chiar dacă pare un pas spre Europa. Guvernul italian știe foarte bine că moneda euro și măsurile impuse de UE sunt o piedică pentru Italia, în acest moment, și că nu vor reuși să schimbe nimic, iar în acest ritm, peste doi ani cetățenii vor deveni nemulțumiți și dezamăgiți. Discuția despre schimbarea UE este una inutilă, Italia nu mai are politicieni precum Giulio Andreotti, care a contribuit la proiectul european. Nici nu ar putea Italia să schimbe UE, atât timp cât are un deficit de 130% și numeroase probleme interne, și un popor din ce în ce mai sărac. Guvernul de la Roma nu știe (și din câte se pare, nu are niciun plan) nici dacă va salva Italia de la o nouă criză economică, foarte aproape de Europa.

Pe măsură ce UE va încerca tot mai mult să constrângă Italia și să-i oblige pe italieni să accepte anumite decizii, populismul și dorința anti-UE vor crește în peninsulă. În decembrie 2018, Lega era singurul partid din Italia care în sondaje avea peste 30% pentru alegerile europene, urmat de M5S cu 25%, Partidul Democrat 17% și Forza Italia sub 10%. În Parlament, Lega și M5S au aproximativ 60% din fotolii, o majoritate mai mult decât confortabilă.

Salvini este un politician impulsiv și nechibzuit, încercând să formeze în UE o alianță a partidelor de extrema dreapta, populiste, cu tendințe fasciste, cu discurs anti-UE pentru că singura șansă a Guvernului de la Roma să lupte cu UE este să distrugă proiectul european din interior și să nu mai aștepte să controleze poporul până la un eventual referendum. Pentru a-și ajuta partidul să obțină cel mai bun scor, ministrul de interne al Italiei a anunțat în decembrie că va candida la alegerile europarlamentare și astfel va deveni liderul partidelor anti-UE în Europa, va conduce această luptă falsă, dar distrugătoare.

Sentimentul anti-UE va crește pentru că statele membre sunt dependente din punct de vedere economic de Bruxelles și de măsurile dictate de acolo, iar o ieșire din zona euro le adâncește criza. În Italia se anunță o victorie a lui Salvini, dar la nivelul Parlamentului European riscă să fie izolat. Pentru că țările prin care face vizite nu au susținut până acum ideile Italiei, la nivel european.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *