Skip to content
Europa

Italia: Oamenii de afaceri cer redeschiderea cât mai rapidă a activităților

PS News

Oamenii de afaceri cer redeschiderea activităților economice afectate de criza coronavirus în regiunile Lombardia, Emilia-Romagna, Piemonte și Veneto.

Italia confirmă o încetinire a  răspândirii epidemiei de coronavirus, însă experții spun că încă nu se poate vorbi de o scădere netă a cazurilor. În ultima zi au fost înregistrate 542 de decese și aproape 1.200 de noi cazuri pozitive. În același timp, tot mai mulți pacienți se vindecă și scade numărul internărilor. În acest context, reprezentanții oamenilor de afaceri solicită redeschiderea cât mai rapidă a activităților economice, afectate de criză coronavirus. În Italia au murit de la începutul pandemiei de coronavirus 17.669 de persoanelor, iar numărul cazurilor este de circa 140.000.

Bilanțul epidemic anunțat de Departamentul Protecției Civile din Italia arată o scădere semnificativă a deceselor, a internărilor și o creștere importantă a vindecărilor care doar  în ultimele 10 zile reprezintă 50% din totalul vindecarilor de la începutul pandemiei.

În plus, pentru a cincea zi consecutiv scade numărul pacienților internați în terapie intensivă.

Toate aceste date oferă speranță și curaj, iar cei mai optimiști par să fie oamenii de afaceri care cer redeschiderea activităților economice afectate de criza coronavirus. Într-un document redactat de Confindustria – Confederația Generală a Industriei Italiene – din patru regiuni din Nordul Italiei se arată că, dacă nu se reîncepe activitatea, “motorul Italiei riscă să se oprească”. Apelul vine din patru regiuni din Nordul Italiei: Lombardia, Emilia-Romagna, Piemonte și Veneto, grav afectate de epidemia de coronavirus și în același timp cele care reprezintă 45% din PIB al Italiei.

Oamenii de afaceri admit că o criză sanitară, socială și economică cum este cea cauzată de epidemia de coronavirus este unică în istoria Republicii Italiene și că sănătatea cetățenilor este un bun primar. Reprezentanții Confindustria din regiunile cele mai bogate ale Italiei consideră că după criza sanitară va urma o profundă criză economică și ca urmare “trebuie să fim pregătiți să îi facem față”.

Pentru o redeschidere a activităților în Italia insistă și Matteo Renzi, leaderul Italia Viva, formațiune care are doi miniștri în Guvernul Conte: ministrul agriculturii și pe cel al familiei și egalității de șanse. Renzi susține că Italia trebuie să-și redeschidă activitățile chiar de săptămâna viitoare, considerând că recesiunea economică va face mai multe daune decât Covid-19. Matteo Renzi este însă criticat dur de experți care consideră că nu este momentul ca Italia să se relaxeze, ci să continue pe linia măsurilor restrictive în lupta cu coronavirus, scrie rfi.ro.

Potrivit unui studiu realizat de Federația Gimbe și citat de cotidianul Corriere della Sera, abia în luna iunie numărul infectărilor va ajunge la zero. În prezent însă, “este dificil să redeschidem, există o încetinire, dar nu o scădere netă”, spune despre pandemia din Italia, Ranieri Guerra, director adjunct general pentru Inițiative Strategice din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății. Guerra crede că o posibilă redeschidere a Italiei trebuie făcută în baza unor categorii de muncă, în funcție de tipologia geografică și a vârstei, dar adaugă că nu crede că Guvernul italian vrea să acționeze fără să ia în calcul riscul.

Discursul legat de faza a doua și ieșirea treptată din izolare divide mediul de afaceri și Guvern care dă prioritate părerilor Comitetului Tehnico-Științific din care fac parte și renumiți experți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *