Skip to content
Internațional Republica Moldova

Italia, prăbușire lentă: Guvernul conectat la mafie a dus țara în prag de criză economică

agora.md
  • Italia nu avea creștere economică în 2019 și la Roma nu există măsuri pentru resuscitarea economiei
  • Subsecretarul de stat Armando Siri, din partidul Liga, este acuzat de procurori că ar fi cerut bani de la afaceriști conectați la Cosa Nostra

Italia a ajuns în 2019 să fie bolnavul Uniunii Europene, care nu găsește nicio soluție să se salveze, după ce a căzut pradă în mâinile unui guvern populist și, așa cum s-a descoperit după alegerile din martie 2018, foarte corupt, abuzând de banii cetățenilor.

Italia a intrat în 2019 cu o recesiune tehnică, ceea ce a reprezentat un cutremur pentru întreaga economie europeană și a redus din optimisul marilor puteri. Chiar dacă în ianuarie premierul Conte anunța că Italia va avea creștere economică abia din luna iunie, pe parcurs previziunile s-au schimbat și este de așteptat ca țara din peninsulă să aibă cel mult 0,2% în plus, ceea ce nu reprezintă nicio creștere.

Italienii au mizat că parteneriatele economice cu China, concentrate pe creșterea exporturilor în Asia, îi vor ajuta să-și salveze economia și să-și finanțeze măsurile populiste. Rezultatele vor întârzia să apară. De când criza economică s-a declanșat în 2008, politica economică a Italiei și industria țării nu s-au schimbat deloc, ajungând, din păcate, la nivelul anilor 90. Ineficiența instituțiilor statului i-au costat pe italieni zeci de miliarde de euro, care s-au strâns într-o datorie uriașă ce reprezintă 131% din PIB-ul țării. Italia a pierdut cursa cu tehnologia, modernizare și reorganizarea, iar instituțiile statului au devenit slabe și ineficiente pe o piață economică aflată în conflict și în dezvoltare.

Noul Guvern de la Roma, format de partidele Mișcarea 5 Stele și Liga, a pierdut complet frâiele economiei și în loc să treacă la relaxări fiscale, la încurajarea antreprenorilor, ei de fapt au crescut cheltuielile țării și, implicit, datoria externă, lăsându-i pe cetățeni și pe antreprenori sufocați în taxe și impozite uriașe ca în timpul crizei.

Singurele realizări ale acestui Guvern înseamnă creșteri de cheltuieli, într-o țară sufocată de birocrație și corupție.

Guvernul conectat la mafie

Guvernul italian nu are deloc credibilitate pe scena internațională și acest lucru afectează în primul rând economia, deoarece investitorii și partenerii se feresc să bată palma cu niște politicieni care nu-și pot onora promisiunile și care se fac remarcați doar cu poze pe Instagram de la petreceri.

Imediat după instalarea la conducerea Guvernului, judecătorii italieni l-au condamnat la închisoare pe fostul lider al partidului Liga pentru că a furat banii cetățenilor și i-a cheltuit în scopuri personale, ascunzându-i în conturi offshore. Umberto Bossi, cel condamnat, nu este nimeni altul decât mentorul lui Matteo Salvini, actualul lider al partidului Liga și vicepremier al Italiei. Bossi a furat 49 de milioane de Euro, iar judecătorii au avut indulgența să-i oblige să plătească această sumă în rate, pe o durată de 80 de ani. O indulgență care arată că egalitatea în fața legii nu e un concept întâlnit în Italia.

Marele scandal pe scena politică italiană a izbucnit în urmă cu câteva zile, când procurorii DIA (direcția anti-mafia) au descoperit că Armando Siri ar fi cerut mită 30.000 de euro lui Paolo Arata pentru a introduce un amendament care să ajute firma deținută de Paolo Arata și Vito Nicastri. Numai că Vito Nicastri este considerat, de către procurorii antimafia, ca fiind finanțatorul și protectorul lui Matteo Messina Denaro, actualul lider al Cosa Nostra dat în urmărire internațională de zeci de ani.

Armando Siri este sub-secretat de stat în Guvern și senator din partea Liga, fiind un membru important al partidului și un om de bază al lui Matteo Salvini. Din interceptarea procurorilor antimafia reiese că Paolo Arata ar fi discutat cu fiul său despre banii pe care i-a cerut Siri. Vito Nicastri, partenerul de afaceri al lui Arata la firma lor care se ocupă de energie eoliană, este deja arestat fiind acuzat de asociere de tip mafiot. Tocmai de aceea procurorii antimafia îi interceptau telefonul lui Arata. Inclusiv copiii celor doi afaceriști sunt anchetați într-o presupusă faptă de corupție privind obținerea unor autorizații în Sicilia.

Ancheta procurorilor înaintează foarte greu deoarece Siri are imunitate, dar mai ales are tot sprijinul lui Matteo Salvini. În acest moment, a apărut un conflict între cele două partide aflate la guvernare și riscă să ducă la formarea unui alt Guvern.

Mișcarea 5 Stele a cerut public, prin numeroase voci, demisia lui Siri din Guvern și l-a somat pe Salvini să renunțe să-l mai protejeze și să-i lase pe procurori să-și continue ancheta. Pe de altă parte, Salvini anunță că Siri trebuie să continue în Guvern până când ancheta ajunge la un rezultat, conștient că procurorii nu pot înainta în aceste condiții sau le va fi tot mai dificil.

Premierul Conte ar putea să-l demită pe Siri din Guvern, dar știe că acest lucru l-ar înfuria pe Salvini.

Totuși, nu e prima asociere dintre Liga și organizațiile mafiote. Salvini n-a ezitat să se afișeze în trecut cu apropiați ai unor familii din Ndrangheta, lucru critat de atâtea ori pe scena politică. Astfel, tabloul politic al Italiei nu mai are nicio legătură cu ceea ce cândva a fost „la bella vita”.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *