Skip to content
Europa

Italia sărbătoreşte Ziua Eliberării în plină izolare

cnbc.com

Italia sărbătoreşte sâmbătă 75 de ani de la eliberarea de sub ocupaţia fascistă în 1945, într-un moment în care populaţia ţării este izolată în casă în contextul pandemiei de coronavirus, care a provocat deja aproape 26.000 de decese în această ţară, relatează EFE, citată de Agerpres.

Italia marchează în fiecare an Ziua Eliberării (Festa della Liberazione) cu concerte, evenimente şi expoziţii pentru a rememora ziua în care a redevenit stăpână pe oraşele din nord şi a expulzat trupele naziste.

Anul acesta, italienii sărbătoresc această dată istorică într-un mod deosebit, fără să poată ieşi în stradă ca urmare a măsurilor de izolare impuse de guvern pentru a controla pandemia de coronavirus. Totuşi, preşedintele Republicii, Sergio Mattarella, a ţinut să aducă un omagiu solitar la Altarul Patriei din Piazza Venezia din Roma.

La primele ore ale dimineţii, Mattarella a ajuns la monumentul Vittorio Emanuele II şi a urcat pe scări până la mormântul soldatului necunoscut, singur şi putând mască de protecţie. Aici îl aşteptau doi militari, tot cu mască, care au depus o jerbă de flori, în acordurile de trompetă ale unui jandarm.

Sâmbătă după-amiază este prevăzut ca italienii să iasă în balcoane, să fluture drapelul naţional şi să intonze tradiţionalul cântec partizan ‘Bella Ciao’, într-un gest de unitate şi patriotism în aceste momente dificile de criză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *