Italia a simplificat condițiile de intrare în țară și a redus obstacolele birocratice pentru muncitorii străini, în urma adoptării unui nou pachet de norme privind migrația, transmit Reuters și Xinhua.
Modificările sunt menite să simplifice procesele pentru angajatori și cei care caută un loc de muncă, în timp ce sunt înăsprite reglementările pentru combaterea imigrației ilegale și exploatarea migranților fără documente.
Noile reguli permit ca cererile online în vederea obținerii permiselor de muncă să poată fi depuse în mai multe zile ale anului, nu doar într-o zi, așa cum se solicita anterior, scrie Agerpres.
De asemenea, se introduce o cotă suplimentară de 10.000 de permise de muncă în 2025, pentru personalul casnic și îngrijitori, în special pentru persoanele în vârstă sau cu handicap.
Confruntată cu îmbătrânirea populației și o rată scăzută a nașterilor, Italia se confruntă de mult timp cu un deficit de îngrijitori, iar organizațiile de caritate, inclusiv Sant’Egidio Catholic, au făcut demersuri către Guvern pentru a permite venirea în țară a mai multor îngrijitori din străinătate.
Lucrătorii sezonieri străini din sectoare cum ar fi agricultura și turismul au acum la dispoziție 60 de zile, în creștere de la 30, așa cum se solicita anterior, pentru a găsi o nouă slujbă și a-și reînnoi permisele de muncă, după expirarea contractelor lor, înainte de a se confrunta cu expulzarea.
În urma cazurilor de exploatare, în special în agricultură, autoritățile au decis să acorde permis de rezidență de șase luni migranților care raportează abuzuri, cu opțiunea reînnoirii pentru cel puțin un an, a anunțat ministrul Muncii, Marina Calderone.
Planul pentru perioada 2023-2025 vizează angajarea în Italia a 452.000 de muncitorii străini, sezonieri, ne-sezonieri sau care desfășoară activități independente, o creștere de aproape 150% față de perioada 2020-2022.
Guvernul de la Roma a anunțat că anul viitor va efectua verificări mai dure pentru solicitările de obținere a permiselor de muncă din țări considerate că ar avea un risc mai ridicat de fraudă, cum ar fi Bangladesh, Pakistan și Sri Lanka.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News