Skip to content
Coronavirus

Italia speră: scade numărul morților și al cazurilor pozitive pe zi, dar autoritățile rămân precaute

New York Post

Guvernul italian continuă lupta cu pandemia Coronavirus, chiar dacă numărul morților și al cazurilor depistate pe zi este în scădere și acest lucru reprezintă cea mai bună veste în Italia, în ultima lună. Pe 10 martie, toată Italia intra în izolare, iar cetățenii erau nevoiți să rămână în case. Abia după două săptămâni, acele măsuri încep să aibă efect și să reducă ritmul pandemiei Coronavirus.

Pe 21 martie 2020, Italia înregistra cele mai multe cazuri pozitive pe teritoriul său: 6.557 de persoane fuseseră depistate pozitive la Coronavirus. Pe 22 martie, numărul a scăzut la 5.560 de cazuri pe zi. Pe 23 martie s-a ajuns la 4.789 de cazuri pe zi, potrivit statisticilor Guvernului italian, prezentate de ilsole24ore.com.

În ceea ce privește victimele, pe 21 martie 2020, în Italia au murit, în doar 24 de ore, 793 de persoane afectate de Coronavirus. Pe 22 martie s-a ajuns la 651 de morți, iar pe 23 martie au fost înregistrați 601 morți. Ritmul de scădere al morților este mai mic și din acest motiv, Italia rămâne atentă la evoluția pandemiei și nu vrea să se bucure prea devreme.

Lombardia rămâne zona cea mai afectată de pandemia Coronavirus, unde numărul cazurilor pozitive pe zi este de 1.025. Dacă excludem cele 4 regiuni din nord grav afectate – Lombardia, Piemonte, Veneto și Emilia Romagna – situația în Italia nu este atât de alarmantă. În Lombardia sunt 28.761 de cazuri, dintr-un total de 63.927 cazuri Coronavirus în toată Italia.

În urmă cu 29 de zile, în Italia erau doar 229 de cazuri de Coronavirus. Este interesantă comparația cu Hubei, orașul din China afectat de virus. Dacă la Hubei după ziua 24 de epidemie au reușit să controleze cazurile și să reducă semnificativ numărul lor, în Italia acest lucru se întâmplă abia după 29 de zile de la începutul epidemiei.

Italia a avut nevoie de o săptămână în plus pentru a reduce răspândirea virusului pe teritoriul țării și nici acum nu știm dacă într-adevăr asistăm la o reducere a cazurilor sau e doar o reducere a tampoanelor. Pentru că pe 22 martie 2020 s-au efectuat 25.180 de tampoane și s-au descoperit 5.560 de pozitivi, adică 22,1% din numărul de tampoane. Pe 23 martie, numărul tampoanelor efectuate a scăzut drastic la 17.066, dintre care 4.789 au fost pozitive la Coronavirus, adică 28,1%. Prin faptul că s-au făcut mai puține tampoane, poate fi o explicație și pentru scăderea numărului de cazuri descoperite într-o zi. Pentru că procentual, numărul cazurilor ar crește. Dacă se mențineau cele 25 de mii de tampoane și pe 23 martie 2020, atunci am fi avut probabil mai multe cazuri descoperite.

Rămân multe semne de întrebare despre criza din Italia și încă nu se poate afirma că s-a atins vârful epidemiei, fiind nevoie de alte ore sau zile pentru a trage o concluzie clară din epidemia italienilor. Ceea ce putem afirma cu siguranță e că pentru a învinge epidemia trebuie să așteptăm cel puțin trei săptămâni (cazul Hubei) de la izolarea țării sau chiar o lună de zile cum e în Italia până când apar primele efecte ale măsurilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *