Skip to content
Opinii & Analize

Italia vrea să deschidă un spital în șase zile. BCE nu se grăbește să o ajute

În timp ce Italia se chinuie să lupte cu Coronavirus, să salveze viețile oamenilor și mai ales economia țării, Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene (BCE) a făcut declarații care au afectat și mai mult economia Italiei și a pornit un conflict inutil între Uniunea Europeană și Roma.

Guvernul italian a luat decizia să deschidă noi spitale pe teritoriul țării, pe care să le doteze cu aparatură de terapie intensivă. În ciuda măsurilor drastice, numărul celor afectați nu scade, iar numărul victimelor crește alarmant, cu aproape 200 de persoane zilnic. În sudul țării se fac pregătiri intense deoarece spitalele de acolo nu au nici suficiente locuri și nici suficient personal medical. Italia nu vrea să fie prinsă nepregătită în cazul în care epidemia va exploda și mai jos de Roma.

Italia este pregătită să deschidă un spital temporar în doar 6 zile, la Milano. Noul spital va fi la Fiera din Milano, care este un fel de Romexpo din București, un spațiu uriaș în care se organizează diferite evenimente. Pentru a funcționa cu 700 de paturi (500 terapie intensivă și alte 200 pentru paturi de recuperare), va fi nevoie de medici și infirmiere – estimările arată că ar fi necesari 500 de medici și 1.200 de infirmieri distribuiți pe mai multe ture, anunță ilsole24ore.com.

În regiunea Lombardia sunt 1.067 de locuri la terapie intensivă, dotate cu ventilatoare pulmonare. Într-o singură zi, autoritățile italiene au reușit să organizeze 127 de locuri pentru terapie intensivă în carantină, și acest efort continuă zi de zi acolo unde spitalele permit acest lucru. Dar pentru a facilita și tratamentele pentru ceilalți bolnavi, guvernul analizează posibilitatea înființării spitalului la Fiera care ar implica costuri destul de mari.

Chiar dacă Protecția Civilă nu va face demersurile pentru acest spital temporar, regiunea Lombardia se gândește să-l înființeze cu propriile sale resurse, a anunțat guvernatorul regiunii, Attilio Fontana. Acesta a anunțat că se interesează pe piața internațională pentru a cumpăra paturi pentru terapie intensivă, transmite ansa.it.

Italia, conflict cu Christine Lagarde

Italia are o relație dificilă cu Uniunea Europeană în această perioadă și până pe 13 martie, UE e doar un slogan și doar un discurs vag al lui Von der Leyen. Bursele italiene se prăbușesc zilnic, companiile pierd bani, cetățenii se tem că ar putea rămâne fără locuri de muncă.

Joi, Christine Lagarde a transmis Italiei că „nu e treaba BCE să reducă spread-ul” și apoi a pus tot greul pe umerii guvernelor naționale, spunând că acestea pot regla actuala situație. Această declarație a prăbușit bursele din Europa (Paris, Milano, Frankfurt), transmite lastampa.it.

Declarația aceasta l-a forțat pe președintele Italiei, Sergio Mattarella, să iasă cu un mesaj pentru Uniunea Europeană și să ceară mai multă solidaritate și UE să nu devină un obstacol pentru Italia. Toată presa italiană a atacat-o pe Lagarde și a criticat poziția Uniunii Europene.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a intervenit vineri și a spus „vom da Italiei tot ce cere”.Declarația și-a pierdut din credibilitate după ce Lagarde a avut o declarație de atac. În loc să ajute bursele, Lagarde le-a prăbușit. Abia vineri la prânz, bursele au mai reușit să-și revină din cădere.

Christine Lagarde va trebui să-și schimbe discursul și să renunțe la declarațiile controversate. Tot în 2007, în criza prețului petrolului, Lagarde – pe atunci ministru al Finanțelor în Franța – le spunea cetățenilor să folosească bicicleta. Cu astfel de gafe, Lagarde nu va face decât să dea naștere unor voci anti-UE în Italia. Și dacă UE nu intervine imediat să ajute Italia, după această criză de Coronavirus vom auzi tot mai des discuții despre părăsirea Uniunii.

Între timp, premierul italian Giuseppe Conte a negociat toată noaptea cu sindicaliștii pentru a menține în continuare fabricile deschise în această perioadă. O parte dintre sindicaliști cereau să fie oprită producția, dar Italia ar fi riscat să intre direct în criză  economică. A fost stabilit un protocol care va fi aplicat în toate uzinele Italiei pentru a-i proteja pe muncitori de Coronavirus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *