Skip to content
Internațional

Italienii votează în număr mare în alegerile legislative, extrema dreaptă se vede la putere

Italienii se prezentau duminică în număr mare la urne, pentru a alege noul Parlament, în care extrema dreaptă urmează să intre în forţă şi să propună premierul care să-i succeadă lui Mario Draghi, relatează AFP, citată de news.ro.

Ministerul italian de Interne a anunţat o prezenţă de peste 19% la ora 10.00 GMT (13.00, ora României), la fel ca în alegerile legislative din 2018.

Numeroase cozi de aşteptare s-au format la secţii de votare în diverse regiuni din ţară.

Giorgia Meloni, şefa Partidului Fratelli d’Italia (post-fascist), creditată cu aproape un sfert din intenţia de vot în ultimele sondaje, este favorită să conducă, la doar 45 de ani, un guvern de coaliţie în care extrema dreaptă domină puternic dreapta clasică.

Acesta este un adevărat cutremur în Italia, o ţară fondatoare a Europei comunitare şi a treia economie a zonei euro, dar şi în Uniunea Europeană (UE), care ar urma să aibă de a face cu această ideoloagă apropiată premierului suveranist ungar Viktor Orban.

”Eu joc pentru ca să câştig, nu pentru ca să particip”, a declarat, la vot, Matteo Salvini, şeful Ligii (anti-migraţie), care-şi vede partidul ”pe podiumul unui, doi sau trei” după scrutin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *