Skip to content
Politică

Îţi baţi joc de lucrările publice? Rişti închisoare până la 10 ani

Îţi baţi joc de lucrările publice? Rişti să fii condamnat la închisoare de la 3 la 10 ani.

O idee care a prins contur in Parlament are în vedere pedepse cu inchisoarea de la 3 la 10 ani pentru cei care dau în folosinţă o lucrare publică înainte de terminarea ei. Asta propun într-un proiect de lege mai mulţi mai deputaţi ca sa le taie elanul politicienilor de a inaugura drumuri, şcoli sau spitale în preajma campaniilor electorale, chiar dacă acestea nu sunt gata. Iniţiativa vine după ce anul acesta o porţiune din autostrada Sibiu-Orăştie a fost închisă pentru reparaţii, deşi fusese dată în folosinţă în noiembrie 2014, înaintea alegerilor prezidenţiale, relatează digi24.ro.

Legea vizează orice lucrare executată din bani publici, dacă, prin folosirea ei înainte de a fi gata, ar putea fi pusă în pericol siguranţa oamenilor. De exemplu, a şoferilor în cazul drumurilor, a elevilor în cazul şcolilor sau a pacienţilor în cazul spitalelor. Cel care ia decizia să inaugureze mai devreme respectiva lucrare riscă până la 10 ani de închisoare.

Iniţiatorul legii, deputatul PNL Alexandru Nazare (fost ministru PDL al Transporturilor în guvernul Ungureanu), a declarat: „Fapta este agravată atunci când inaugurarea se petrece în timpul unei campanii electorale. Practic, se vor gândi cu toţii, personal administrativ, dar şi politician, se vor gândi de două-trei ori înainte să facă ce s-a întâmplat la Orăştie-Sibiu”.

Dacă cumva s-a produs şi un accident tocmai din cauza faptului că respectiva lucrare nu a fost terminată şi au rezultat şi victime sau distrugerea vreunui bun, atunci iniţiatorii propun o pedeapsă şi mai mare, de la 5 la 15 ani de închisoare.

Chiar şi iniţiatorii recunosc că astfel de inaugurări s-au făcut de către toate guvernele postdecembriste. Ideea le-a venit, însă, după scandalul legat de autostrada Sibiu-Orăştie. Drumul a fost dat în folosinţă înaintea alegerilor prezidenţiale de anul trecut, dar, numai după câteva luni, a fost închis pentru reparaţii.

Autorităţile au dat apoi vina pe firma de construcţii, care nu şi-ar fi făcut treaba corespunzător. Legea care ar urma să sancţioneze astfel de situaţii urmează să intre în dezbaterea Senatului la începutul lunii februarie.

1 comentariu la “Îţi baţi joc de lucrările publice? Rişti închisoare până la 10 ani

  1. Pai eu zic sa inceapa domnii parlamentari initiativa asta prin a se muta cu plenul in Parcul Izvor. Ca din cate stiu Palatul Parlamentului sau Casa Poporului cum i se spunea, nu este receptionata nici pana azi, in sensul ca aceasta investitie nu are receptia finala si implicit autorizatie de securitate la incendiu. Deci, dupa asemenea lege, domnii parlamentari ar trebui ca, bucata cu bucata, in frunte cu Nazare, sa faca pasi pentru vreo 10 ani la Beciul Domnesc. Eu sunt de acord !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *