ITP expirat. Amendă, taxe, documente necesare. Poţi circula cu ITP expirat?

Politie
Sursa foto: pixabay

ITP expirat sau Inspecţia Tehnică Periodică expirată este una dintre situaţiile cu care se poate confrunta un şofer şi valabilitatea acestei verificări tehnice este o condiţie obligatorie pentru circularea pe drumurile publice.

ITP sau Inspecţia Tehnică Periodică este o verificare tehnică realizată la un interval specific de timp în urma căreia se stabileşte dacă un autovehicul îndeplineşte sau nu condiţiile de siguranţă pentru a circula pe drumurile publice. În caz de ITP expirat, verificarea tehnică se realizează de către unităţi service independente, dar neapărat autorizate de către Registrul Auto Român (RAR), dar şi de unităţile proprii RAR.

Ce valabilitate are ITP. Unde verifici dacă a expirat

ITP are diferite perioade de valabilitate, în funcţie de vechimea unui autovehicul. Astfel, o maşină nouă nu va trebui să refacă ITP mai devreme de 3 ani, autovehiculele cu vârsta între trei şi 12 ani vor efectua ITP o dată la doi ani, iar cele peste 12 ani vechime vor efectua ITP o dată pe an. Pentru a stabili dacă ITP-ul unui autovehicul este expirat sau nu, posesorii sau şoferii pot verifica certificatul de înmatriculare al autovehicului (talonul), pe ultima pagină, unde se trece data la care a fost efectuată ultima Inspecţie Tehnică Periodică, iar în funcţie de vechimea maşinii stabilesc când urmează următoarea verificare. Totodată, valabilitatea ITP se poate verifica pe site-ul Registrului Auto Român (rarom.ro), în baza seriei de caroserie sau a seriei Cărţii de Identitate a Vehiculului (CIV).

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: