Skip to content
Opinii & Analize

Iubirea si spionajul bugetar

" "

La Teleenciclopedia, sambata seara, vocile suave ne livrau explicatii verosimile pentru cele mai mari enigme si spectacole ale naturii. In ritmul de incantatie mantrica al lecturii lor, devorarea caprioarei de catre hiena, parea cat se poate de fireasca. Iar imperecherea leului devenea un spectacol grandios. Pentru relatarile despre spionarea iubitei primarului Gheorghe Nichita, simt nevoia unei voci de la Teleenciclopedia. Astfel, spectacolul naturii umane ar capata sonoritati de jungla.

Povestea e clasica. Regele junglei, in cazul de fata, primarul Iasului, isi protejeaza avutul, respectiv pe domnisoara Samson, iubita sa. In presa, povestea bazata pe rechizitoriul procurorilor, e relatata cu toata recuzita aferenta pasiunii navalnice din filmele indiene. Un cor de analisti si politicieni il compatimeste pe indragostit, caruia destinul i-a scos in cale o iubire tarzie si naravasa. Cum sa te opui chemarii inimii?  Ce sa faca bietul om? Cum s-o lase sa-si faca de cap, cand o vedea atat de zglobie.

Pentru pacea dulcelui targ al Iesilor, s-au mobilizat toti razestii cetatii. Politistii locali au abandonat misiunile lor monotone si meschine, precum masinile furate sau furturile din buzunare si s-au inrolat intr-un razboi sentimental istovitor. Potrivit rechizitoriului procurorilor, agentii ajunsesera sa se cazeze, sub acoperire, la aceeasi pensiune la care statea presupusa infidela. Misiunea lor era aceea de a urmari daca obiectul pasiunii domnului primar Gheorghe Nichita, se intalneste cu alt obiect, al pasiunii proprii.

Adept al dictonului „paza buna trece primejdia rea”, primarul Iasului se folosea de toate mijloacele pentru a-i inlatura pe posibilii petitori ai domnisoarei Samson. Sufocata de potera amorezului, adorata il denunta la DNA. Edilul este luat cu duba de mascati, tinut in arest 24 de ore. Dupa eliberare, seful sau pe linie politica, Victor Ponta, declara indignat ca „nu stia ca pentru spionarea unei iubite esti arestat”.

Mai mult decat un roman politist, povestea primarului Nichita e o cheie. Nu iti trebuie diploma de psihologie, sa te intrebi ce naste sentimentul impunitatii, al puterii absolute si cum ajunge un om votat de cetateni sa-si consolideze averea si amorul pe banii celor care l-au votat.

Voit derizoriu, comentariul domnului Ponta evita esentialul. Iubita nu era spionata de incornoratul deghizat, cu peruci si trech-uri, ca inspectorul Colombo. Domnul Nichita n-a stat cu urechile lipite de usi. Ar fi fost sub demnitatea functiei. Primarul urbei nu se preteaza la asa ceva. Tanara era urmarita din banii alegatorilor.

Daca primarul Nichita ar fi facut un referendum, cerandu-le voie cetatenilor sa isi supravegheze investitia, poate ca populatia masculina de o anumita varsta i-ar fi acordat sprijinul. Oameni suntem… In fiecare dintre noi zace un mic spion. Si pentru ca romanul e iertator, n-ar fi de mirare ca primarul ranit in iubire sa isi plateasca niste cursuri de dezvoltare personala, din banii contribuabililor. Pana la urma, trebuie sa isi gaseasca omul increderea in sine, dupa ce a fost tradat in amor. Un mic efort bugetar, pentru confortul emotional al primarului, ar putea fi vazut ca o garantie intr-o mai buna calitate a vietii iesenilor.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *