Skip to content
Politică

Iulia Scântei, declarație explozivă în scandalul SIPA. Solicitare imperioasă către Toader

youtube.com

Senatorul PNL Iulia Scântei (fostă membră în comisia care a redactat raportul privind arhiva SIPA) a făcut joi o declarație explozivă în scandalul legat de arhiva Serviciului Independent pentru Protecție și Anticorupție (SIPA).

CITIȚI ȘI: Laura-Iulia Scântei, pe lista vizitatorilor SIPA

Scântei a declarat joi pentru News.ro că a constatat că unele documente din respectiva arhivă au fost copiate înainte de începerea activităţii comisiei, în iunie 2007. Ea i-a cerut public ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, să explice cum e posibil să apară în presă un document clasificat (și anume raportul comisiei întocmit în 2008).

„Existau menţiuni pe unele dintre ele (dosare din arhiva SIPA – n. r.) că s-a făcut xerox”, a afirmat Iuliana Scântei.

Întrebată dacă au fost identificate persoanele care au făcut copii după respectivele documente, Scântei a răspuns că o singură persoană, care era un fost angajat SIPA, a fost audiată, iar concluziile au fost trecute în raportul comisiei.

„S-a făcut o singură audiere a unui angajat din cadrul Ministerului Justiţiei la acea dată şi care făcuse parte şi din comisia desemnată de ministrul Macovei cu ocazia inventarierii şi era un fost ofiţer SIPA. A fost singurul angajat al fostei SIPA audiat de această comisie pentru a ne lămuri cu privire la anumite aspecte. Au existat nişte lămuriri, au existat nişte semne de întrebare, le-am consemnat în raport. Numele său îl poate da ministrul Justiţiei, întrucât are tot accesul la angajaţii ministerului. E răspunderea ministrului Justiţiei să îi evidenţieze pe toţi cei care au fost sau au avut vreo legătură sau au fost implicaţi în activitatea aceasta de inventariere a arhivei SIPA.

Noi am făcut verificări pornind de la documentele legale – hotărâri de Guvern, inclusiv hotărâri ale CSAT, pentru că au existat şi astfel de reglementări – cu ceea ce s-a finalizat anterior începerii activităţii de către noi. Au fost verificate şi aspecte privind modalitatea de distrugere a unor documente anterioare. Atât constituirea, modul în care a fost constituită arhiva, colectarea ei de la toate unităţile din ţară ale fostei SIPA – au fost circa 10 – 12 unităţi teritoriale care au transmis către Bucureşti arhivele proprii – , selecţia şi arhivarea şi inventarierea lor a fost verificată în decursul perioadei cât ne-am desfăşurat activitatea”, a explicat Iuliana Scântei.

Chestionată dacă au existat incidente de securitate în perioada iunie – decembrie 2007 (când a făcut parte din comisia de inventariere a arhivei SIPA), Scântei a replicat că nu are cunoştinţă de aşa ceva, adăugând că niciun membru al comisiei nu avea acces singur la arhivă, ci, potrivit regulmentului de funcţionare, trebuia să fie întotdeauna însoţit de cel puţin un alt membru.

Totodată, Iuliana Scântei a criticat scurgerea în presă a raportului comisiei, pe care o consideră un incident de securitate la nivelul Ministerului Justiţiei, şi îi cere explicaţii lui Tudorel Toader.

„Singurul incident de securitate pe care îl sesizez este apariţia în presă a raportului clasificat «secret de serviciu», anterior declasificării lui. Domnul ministru ar trebui să-şi continue activitatea. După ce a făcut o trecere în revistă a proceselor-verbale lăsate în cadrul ministerului la cabinetul ministrului, ar trebui să treacă acum prin corpul de control propriu şi să-şi verifice incidentele de securitate, că par să aibă incidente grave de securitate. Atunci când printr-o acţiune, chiar jurnalistică, apar în presă documente care duc la compromiterea unor informaţii clasificate, anterior derulării procedurii de declasificare, mă scuzaţi, un ministru al Justiţiei ar trebui să se sesizeze în primul rând cu privire la acest aspect. Îi cer public să ne spună şi nouă cum e posibil ca documente clasificate în timpul mandatului său să ajungă în presă. Nu am nimic cu faptul că presa a accesat nişte informaţii, problema nu e la presă, ci problema e în cadrul Ministerului Justiţiei”, a mai spus s PNL.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *