Skip to content
Politică Republica Moldova

Radu Carp, analiză spinoasă înainte de alegerile din R. Moldova: Există o cenzură indirectă la Chișinău!

Alegerile din Republica Moldova din acest weekend va fi o adevărată încleștare politică între taberele pro-ruse și cele pro-europene.

Radu Carp, profesorul de la Facultatea de Științe Politice a Universității din București și director al Şcolii Doctorale de Ştiinţe Politice, a oferit, în exclusivitate pentru PSNews o scurtă analiză a scenei politice din Republica Moldova, care sunt mizele acestei bătălii și posibilitățile de fraudare a votului.

" "

Analistul ne prezintă situația celor trei tabere: Partidul Socialiștilor al lui Igor Dodon, Partidul Democrat al oligarhului Plahotniuc și tabăra pro-europeană ACUM condusă de Andrei Năstase și Maia Sandu:

”Există un relativ echilibru între cele 3 mari forțe, între socialiștii lui Dodon, între această alianță pro-europeană și, respectiv, Partidul Democrat, în sensul că niciunul dintre aceste partide nu vrea să se alieze cu celelalte. Nicio combinație de două partide din cele trei, pentru că e imposibil să ne imaginăm o combinație între cele trei partide nu poate să atingă majoritatea necesară de voturi.

Eu estimez ori un guvern minoritar, ori prelungirea mandatului actualului Guvern până la noi alegeri anticipate. Este o situație relativă de blocaj politic pentru că socialiștii colaborează destul de bine cu Partidul Democrat, se susțin reciproc dar fără să iasă prea mult la suprafață aceste intenții, deci cred că rezultatul alegerilor va fi doar o parte dintr-un peisaj politic mult mai complicat și care nu se poate rezolva odată cu aceste alegeri.

Probabil că vor fi negocieri îndelungi pentru a crea o majoritate, dar eu personal sunt foarte sceptic.

Pe de-o parte îi avem pe pro-rușii lui Dodon, iar pe de altă parte pe cei din tabăra lui Plahotniuc. Lumea ar zice că aceste două tabere ar fi aliate împotriva pro-europenilor lui Andrei Năstase. De ce Igor Dodon și Plahotniuc nu par să se împace prea bine? 

Întrebat despre eventualitatea în care Igor Dodon și Vladimir Plahotniuc ar putea forma o alianță oficială și o coaliție de guvernare, Carp crede că este un scenariu mai puțin probabil:

Pentru că Partidul Democrat dorește să se afișeze ca partid pro-european, este asociat cu socialiștii europeni, în așa fel încât o alianță cu un partid care este în fruntea Kremlinului în mod oficial ar fi fatală pentru acest partid. PD-ul evită cu obstinație să se asocieze cu Partidul Socialist, pe de altă parte vorbim de interese de afaceri, interese comune, interese care nu mai au legătură cu spațiul european.

Recent, în SUA, a apărut o carte care dezvăluie foarte multe dintre afacerile domnului Plahotniuc, din surse foarte bune de la Chișinău, dar din păcate toate aceste dezvăluiri despre corupția din Republica Moldova nu au niciun fel de impact la Chișinău pentru că există un control destul de mare al mass-media cu parfum de neutralitate, dar în așa fel făcută ca jurnaliștii independenți să nu-și poată exercita meseria.

Deci, indiferent ce dezvăluiri ar fi există o cenzură indirectă la Chișinău care împiedică orice răsturnare electorală, de aceea cred că rezultatul este previzibil. Sigur că este o necunoscută dacă Partidul Șor va intra în Parlament, o să vedem în ce măsură candidații acestui partid se vor impune în regiunile pe care le controlează. Personal, cred că există interesul ca acest partid să intre în Parlament tocmai în ideea de a încurca atât de mult peisajul politic astfel încât să se mențină ideea că menținerea actualului Guvern este singura soluție.

Credeți că se vor frauda aceste alegeri? 

”Nu, în Republica Moldova nu se cunoaște acest aspect, dar sistemul de vot este chiar mai sigur decât cel din România. Fraudele nu se produc la vot, nici la numărarea voturilor, ci există anumite comportamente fac ca balanța să fie înclinată înainte de vot. Mă refer la această rețea a celor care nu mai au un pașaport valid, iar cei din diaspora nu vor putea vota, ceea ce înseamnă că un mare număr de voturi pentru partidele pro-europene nu va putea fi exprimat. Mă refer la sistemul de justiție care e complet stăpânit de PD și poate invalida orice fel de alegeri, deci marea problemă nu este la vot, ci înainte și, respectiv posterior activității electorale cu ajutorul sistemului de justiție din Republica Moldova.” a încheiat analistul.

 

 

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *