Skip to content
Republica Moldova

Iulian Chifu, despre imaginile din R. Moldova: Cetățenii au ținut să arate că modul de comportament al autorităților nu reflectă punctul lor de vedere

Inquam Photos / George Călin

În exclusivitate pentru PSnews.ro, analistul de politică externă Iulian Chifu, președintele Centrului de Prevenire a Conflictelor și Early Warning București, a explicat imaginile cu cetățenii moldoveni, care au făcut joi înconjurul țării. Amintim că zeci de cetățeni moldoveni cu steaguri ale României, Republicii Moldova și UE i-au întâmpinat joi în Vama Leușeni pe românii care duc tonele de echipamente medicale donate de guvern autorităților sanitare moldovene.

DETALII AICI: Imagini emoționante din R. Moldova: zeci de moldoveni au așteptat cu steaguri convoiul românesc cu ajutoare sanitare VIDEO

Analistul a precizat că imaginile subliniază eșecul autorităților din Republica Moldova în a gestiona problema coronavirusului. „Gândiți-vă că în Republica Moldova sunt peste 1.000 de cadre medicale care sunt infectate cu COVID-19 pentru că nu au avut materiale de protecție”, spune acesta. Potrivit lui Iulian Chifu, cetățenii Republicii Moldova au ținut să arate că modul de comportament al autorităților nu reflectă punctul lor de vedere.

Analistul a reamintit și situația delicată în care se află Republica Moldova: vorbim de presiuni asupra Curții Constituționale, urmăriri prin orașe, filaje, tentative de a demite judecători prin moduri absolut aberante.

„A existat o reacție extrem de negativă față de șicanele puse săptămâna trecută, când au venit doctorii români cu prima tranșă de ajutoare. Vorbim de modul în care au fost primiți de autorități, într-un loc izolat, trimiși să stea prin cămine, în zone insalubre. Totul contrar cu renumele de bun gospodar. Lucrul acesta, împreună cu reacțiile lui Dodon și ale mass-mediei lui Dodon, au enervat la culme populația care a reacționat. Chiar și fostul premier, Pavel Filip, a reacționat și a fost din nou neplăcut surprins de faptul că autoritățile au refuzat prezentarea canalelor și ajutoarelor în Piața Marii Adunări Naționale.

Imaginile subliniază eșecul autorităților din Republica Moldova în a gestiona problema coronavirusului. Gândiți-vă că în Republica Moldova sunt peste 1.000 de cadre medicale care sunt infectate cu COVID-19 pentru că nu au avut materiale de protecție. Modul în care autoritățile au procedat nu a fost deloc bine salutat. Avem o legătură cu cetățenii din Republica Moldova și există un sprijin major din partea României, care astăzi a adus echivalentul necesar tuturor spitalelor din Republica Moldova.

Mesajul foarte clar a fost lansat de către ministrul de Externe, care a explicat săptămâna trecută că poziția României rămâne exact aceeași. Vom ajuta întotdeauna cetățenii Republicii Moldova și zonele guvernamentale în chestiunile care vizează direct reformele, totul potrivit angajamentelor Republicii Moldova în Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. În caz contrar, sancțiunile se mențin până când aceste reforme vor intra pe un curs normal. La această oră există un proces exact invers, generat în primul rând de pro-rușii socialiști, și mai ales de către președintele Igor Dodon. Aici trebuie să ne uităm cu atenție. E vorba de presiuni asupra Curții Constituționale, urmăriri prin orașe, filaje, tentative de a demite judecători prin moduri absolut aberante.

Suma acestor lucruri au generat reacțiile care astăzi s-au răzbunat, în sensul în care ați văzut cetățenii, și la intrarea în țară, dar și la intrarea în Chișinău, au salutat și au ținut să arate că modul de comportament al autorităților nu reflectă punctul lor de vedere, al societății civile, al opoziției politice”, a declarat Iulian Chifu pentru PSnews.ro

Amintim că un convoi de 20 de camioane cu echipamente sanitare oferite de România Republicii Moldova pentru sprijinirea în lupta împotriva epidemiei de COVID-19 a plecat miercuri din Piaţa Victoriei, în prezenţa premierului Ludovic Orban.

În exclusivitate pentru PSnews.ro, premierul României, Ludovic Orban, a declarat că e „un gest firesc de solidaritate cu frații noștri de peste Prut”, iar Republica Moldova are nevoie de această susținere din partea României.

„E un gest firesc de solidaritate cu frații noștri de peste Prut. Este o acțiune umanitară adresată cetățenilor Republicii Moldova, care au nevoie de această susținere din partea noastră. După ce am reușit să stabilizăm situația de la noi, trebuie să ne arătăm solidaritatea față de Republica Moldova”, a declarat premierul Ludovic Orban pentru PSNEWS.RO

DETALII AICI: România, din nou alături de R. Moldova. 20 de autocamioane cu materiale sanitare vor trece granița. Premierul Ludovic Orban: E un gest firesc de solidaritate

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *