Skip to content
Externe

Iulian Chifu, despre ”Navalnîi, Novichok şi Nevrozele lui Putin”

rnews.ro

”Lumea lui Putin pare să se năruie cam de pe când a inventat modificarea Constituţiei Federaţiei Ruse, care, pe lângă postura de preşedinte pe care o poate asuma mai departe, indiferent de numărul de mandate, a însemnat constituirea Consiliul de Securitate şi aranjamentul care i-ar fi permis să iasă din postura de preşedinte – cu bătaia de cap executivă de zi cu zi – şi să domine şi să controleze lupta pentru succesiune între 2-3 personalităţi”, scrie Iulian Chifu, într-un comentariu pentru Adevărul.

Aceste personalităţi s-ar fi ocupat de treburile curente ale Rusiei, lui Putin revenindu-i marile teme strategice. Nici pe Putin pandemia nu l-a iertat, mai ales că a declinat responsabilitatea şi a pasat-o către Guvern şi liderii regionali şi locali, în timp ce criza economică loveşte de-a dreptul, după războiul pentru preţuri şi pieţele de petrol cu Arabia Saudită. Acum are alte probleme: Belarusul lui Lukashenko care nu-l mai ascultă, ba face campanie pe seama sa şi a celor 33 de paramilitari din trupele Wagner, manifestaţiile de stradă din Habarovsk şi Extremul Orient Rus care nu mai încetează să-şi apere în stradă liderii locali şi regionali demişi şi arestaţi, şi, mai nou, Navalnîi şi otrăvirea acestuia cu Novichok, scrie analistul de politică externă.

" "
" "

Germania, în calitate de gazdă a lui Navalnîi şi investigator al otrăvirii acestuia, a ales o cale inedită să anunţe că a descoperit, dincolo de orice dubiu, substanţa din categoria Novichok în corpul lui Navalnîi printr-un comunicat al Guvernului federal şi printr-o ieşire publică a Cancelarului Angela Merkel. Este cea mai puternică formulă de asumare a verdictului medicilor şi de anunţare fără dubiu, în faţa întregii lumi, a crimei care a avut loc şi a responsabilităţii Rusiei lui Putin. Mai mult, doamna Merkel, care deţine şi preşedinţia rotativă a Consiliului UE semestrul acesta, nu s-a sfiit să anunţe că Rusia şi Putin au multe explicaţii şi răspunsuri la întrebări de dat.

Novichok-ul e o categorie de circa 100 de substanţe din familia gazului neurotoxic de luptă, folosit ca armă chimică de război şi absolut interzisă de tratatele la care Rusia e parte. A fost revelată de către Vil Mirzaianov, omul de ştiinţă rus fugit în Occident, el fiind unul dintre cei care a coordonat programul. Substanţa a devenit cunoscută după utilizarea sa de către Rusia, prin agenţii GRU şi membrii ambasadei implicaţi, în tentativa de asasinare a lui Sergei Skripal, fostul agent al informaţiilor militare ruse care a defectat în Marea Britanie.

Acum Rusia se află în culpă de câteva ori: mai întâi, pentru că a trecut deja prin această fază, a fost sancţionată şi acum e recidivistă; apoi pentru că există suspiciunea rezonabilă – şi acuzaţii directe, prin neanchetarea cauzei şi lipsa vinovaţilor – că este vorba despre o operaţiune a serviciilor secrete ruse, deci a statului rus, de a elimina un oponent sâcâitor; apoi pentru că substanţa nu se găseşte pe toate drumurile – formal nici nu ar trebui să se producă – dar oricum e în posesia statului şi într-o postură complet controlată; în fine, indiferent dacă cei care au utilizat-o sunt oligarhii din preajma lui Putin anchetaţi pentru corupţie la Novorossisk de către Navalnîi, faptul că ar fi intrat în posesia substanţei şi ar fi utilizat-o ca să-l otrăvească pe Navalnîi e tot responsabilitatea statului rus. Fără drept de apel.

RUSIA ARĂTATĂ CU DEGETUL ŞI PUSĂ LA ZID

Evident că e foarte greu pentru Rusia să se apere cu susţineri precum cea a lui Dmitri Peskov – nu există probe care să arate… etc. De ce nu s-a obişnuit purtătorul de cuvânt al Kremlinului să nege pur şi simplu, la fel şi ministrul de Extene rus, Serghei Lavrov: nu, autorităţile ruse de orice nivel NU au fost implicate în nici un fel în evenimentele care-l vizează pe Navalnîi. Preşedintele a ordonat o cercetare amănunţită, a chemat toată conducerea instituţiilor responsabile de aplicarea legii – Poliţie, Gardă Naţională, FSB – pentru a le cere să găsească rapid vinovaţii. Rusia nu produce şi nu deţine gaz de luptă, nu produce arme chimice. Ei bine, nu o fac pentru că nu e adevărat, şi pentru că şi Peskov, şi Lavrov sunt mult prea experimentaţi ca să greşească spunând o minciună explicită şi verificabilă ulterior.

Nu, în cazul Rusiei, avem întotdeauna scuza că nu există/nu s-au găsit probe într-un sens sau altul. Aceasta este scuza unui infractor care se prevalează de faptul că fapta sa nu a fost probată sau nu a fost probată convingător sau cu deajunse probe.

Responsabilităţile Rusiei lui Putin sunt multiple. Mai întâi cele de comportament internaţional, fiind vorba despre utilizarea acestor metode pentru reducerea la tăcere a cetăţenilor săi incomozi. Apoi pentru că Navalnîi e cel mai vocal oponent, cel mai cunoscut şi cel mai vizibil, cel puţin după executarea lui Boris Nemţov, sub zidurile Kremlinului, de către un comando cecen care a dat executanţii unor ordine a căror surse nu a fost revelată niciodată de justiţia rusă. Şi aici recidiva antrenează o majorare a sentinţei publice şi generale la adresa Rusiei. Nu-mi imaginez cum ar putea arăta asemenea sancţiuni!

Puteți citi articolul integral AICI.

 

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *