Skip to content
Externe

Iulian Chifu: Europa îşi construieşte un rol în Afganistan şi Orientul Mijlociu, înlocuind SUA pe teren

Inquam Photos / Octav Ganea

Statele europene, în special Franţa şi Germania, alături de Marea Britanie, încearcă să-şi croiască, în premieră, un rol în Orientul Mijlociu care să nu mai fie dependent de politicile Washingtonului, susține analistul Iulian Chifu.

După ce statele europene au trebuit să se retragă din Kabul, incapabile să asigure securitatea şi continuitatea misiunilor fără trupele americane, Franţa a început o ofensivă diplomatică în Irak, în timp ce negociază cu talibanii continuarea podului aerian şi extragerea afganilor care vor să părăsească ţara şi după 31 august. Cele trei state europene încearcă să obţină, în cadrul unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate în această noapte, o zonă sigură în Kabul pentru cei ce vor să iasă din ţară, sub control ONU, în timp ce Turcia poartă negocieri avansate cu talibanii pentru a menţine funcţional aeroportul din Kabul care se va închide la 31 august. Un efort în care marele semn de întrebare este dacă va funcţiona, în mod real, autonomia sau va trebui din nou, ca în Libia, să fie chemate trupele americane pentru a „conduce din spate“ operaţiunile, asumate naţional de europeni. Profilarea Franţei în Bagdad şi la Doha, în combaterea terorismului şi negocierile cu afganii Sâptămâna trecută, la Bagdad, Franţa şi-a asumat organizarea unei conferinţe de pace extinse în Orientul Mijlociu al cărei principal scop a fost aducerea la masă a celor doi rivali principali, Iranul şi Arabia Saudită, într-o acţiune diplomatică independentă de Statele Unite.

„A fost într-adevăr o încercare să aducem saudiţii şi iranienii în aceeaşi încăpere” au comentat surse diplomatice franceze care au vrut să-şi păstreze anonimatul, dar şi-au asumat paternitatea reuniunii, la care au cooperat cu Irakul şi Qatarul. Premierul irakian Kadhemi a susţinut că şi numai prezenţa în cadrul conferinţei a miniştrilor de externe iranian şi saudit este deja un succes în sine, scrie Chifu pentru adevarul.ro.

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, doreşte să sublinieze rolul Franţei în regiune şi determinarea sa în lupta împotriva terorismului, se afirmă în documentele oficiale franceze legate de participarea Franţei la reuniune. Preşedintele francez a anunţat la Bagdad faptul că Irakul este esenţial pentru stabilitatea turbulentului Orient Mijlociu. Reuniunea a avut loc în contextul în care Irakul, afectat el însuşi de jihadişti şi atentate teroriste, încearcă să se afirme ca mediator între statele arabe şi Iran. Dar nu trebuie uitat că Iranul exercită un control şi o presiune majoră asupra Irakului prin intermediul unor grupuri armate aliate care sunt reunite în cadrul Hashed al Shaabi, miliţii şiite pro-iraniene care sunt susţinute de stat ca reţea paramilitară, fapt ce a dus la executarea de către Donald Trump a fostului comandant al Gardienilor Revoluţiei Islamice din Iran, Qassem Soleimani.

Citește articolul integral pe adevarul.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *