Skip to content
Republica Moldova

Iulian Chifu: Geopolitica şi românismul au învins: Igor Dodon ajunge în faţa procurorilor

Inquam Photos / Octav Ganea
" "

Republica Moldova a revenit la normalitate. Alegerea Maiei Sandu ca Preşedinte la Chişinău este un pas spre revenirea Republicii Moldova la normalitate şi în matca firească a drumului de apropiere de Uniunea Europeană, SUA, România şi, îndeobşte Occident – inclusiv Ucraina lui Zelenski intră aici, scrie Iulian Chifu pe adevarul.ro.

În premieră după cei 4 ani rataţi şi irosiţi cu Dodon la timonă, Republica Moldova îşi poate vizita vecinii şi poate avea relaţii normale la nivel de stat. În plus, Preşedintele României, Klaus Iohannis, poate veni la Chişinău în prima sa vizită oficială. Lui Dodon, onorurile la Bucureşti şi Kiev şi vizitele de stat la Chişinău i-au fost interzise pe tot parcursul mandatului.

" "
" "

UN VOT PROFUND GEOPOLITIC AL IDENTITĂŢII ROMÂNEŞTI ASUMATE

Dacă cineva se mai îndoia, inclusiv la nivelul campaniei electorale a câştigătoarei, Maia Sandu, votul de duminică a fost unul profund geopolitic, Est versus Vest. Într-adevăr, e de ajuns să vedem voturile date de tineri şi maturi, cetăţeni ai Republicii Moldova stabiliţi la nivelul statelor UE şi a României, cetăţeni români în cea mai mare parte – 98% pentru Maia Sandu – şi să comparăm cu rezultatul votului în Rusia lui Putin şi a votanţilor din stânga Nistrului cu Dodon pentru a realiza că e vorba despre un vot Vest contra Est care dictează orientarea geopolitică a Republicii Moldova.

Mai mult, Occidentul a câştigat fără drept de apel. A câştigat şi decizia privind orientarea strategică. A câştigat împotriva falsului, fraudelor, cumpărării d evoturi, blocării numărului de buletin la secţile de vot din Occident. A câştigat în mod substanţial împotriva orientării Estice pentru că în Occident este populaţia activă, cea educată şi cea care trimite acasă remitenţe substanţiale familiilor care altfel nu pot trăi într-o Republică Moldova cuprinsă de sărăcie, lipsă de pregătire, capacitate administrativă redusă. Şi da, Maia Sandu şi Occidentul au câştigat şi pe teritoriul Republicii Moldova, un semn concret pentru cei care credeau că exodul de creiere şi braţe de muncă va duce la rusificarea sau moldovenizarea societăţii din stânga Prutului. Nu, Repubica Moldova a ales România şi Occidentul!

În plus, pentru marii creatori ai proiectului artificial „naţiune civică moldovenească”, a câştigat definitiv identitatea românească! Nu mai poţi discuta despre ambiguitate şi bivectorialitate într-un stat complet integrat în UE şi România prin chiar cetăţenii săi activi, prin cei ce susţin financiar familiile de acasă, prin cei care, iată, decid în mod substanţial şi politic la Chişinău. Şi care nu mai pot fi întorşi din drum, nici păcăliţi de decenii de educaţie moldovenistă sovieticăspre o pseudo-identitate moldovenească, nici de baza culturală valorificată şi astăzi de ciclul comuniştilor lui Voronin şi a socialiştilor pro-ruşi ai lui Dodon la conducerea statului, nici de inventatorii naţiunii civice moldoveneşti şi ai curentului moldovenismului pro-european!

Nu sunt teme de dezbătut astăzi. Unionismul a ajuns la un nivel normal în cadrul partidelor dedicate, la 5%, o reflectare reală a faptului că doar unirea cu România nu e un proiect suficient, mai trebuie să faci ceva şi acasă, şi reforme, şi creştere economică, şi integrare a societăţii aşa cum e ea pentru a putea fi îmbrăţişat de cetăţenii Republicii Moldova. Deci fluturatul de steaguri nu e suficient. E bine că peste 30% păstrează unionismul şi România în suflet şi că orice Parlament prezent şi viitor va avea în băncile sale şi unionişti, indiferent de culoarea partidului pe care vor concura. Şi e un lucru normal şi sănătos!

Puteți citi articolul integral AICI.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *