Skip to content
Europa Politică

Iulian Chifu indică provocările României în fruntea Consiliului UE: Se împart pe trei paliere!

Inquam Photos / George Călin

România a preluat președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Au existat numeroase dezbateri privitoare la faptul dacă țara noastră este pregătită pentru o asemenea responsabilitate, mai ales din punct de vedere politic.

În acest context, redacția PSNews.ro a luat legătura cu analistul de politică externă Iulian Chifu. Concret, întrebat ce provocări are de înfruntat România în contextul președinției Consiliului UE, Iulian Chifu a identificat mai multe paliere, cel organizatoric, cel al unor controverse pe plan extern atât în privința justiției dar și pe plan economic, iar al treilea palier ținând de planul politic intern și divergențele dintre Guvern și Administrația Prezidențială.

Mai mult, provesorul universitar din cadrul SNSPA a scos în evidență că nu prea mulți actori politici au salutat preluarea președinției Consiliului UE de către România, ci doar Donald Tusk și Petro Poroshenko.

„În primul rând, capacitatea administrativă. Avem de organizat foarte multe întâlniri. Sunt pregătite, dar ritmicitatea, numărul și răspândirea în țară, pentru că așa fusese planificat inițial, să fie în foarte multe locuri din țară care dau o acoperire națională și conferă participarea integrală a României la președinția Consiliului UE, crează evident provocări majore pentru zona aceasta administrativă. Este îndeajuns să vă imaginați cum sunt transportați funcționarii europeni cu autobuzul pe drumurile patriei. 

A doua provocare este chestiunea fundamental politică. Am sfârșit și am început anul într-o divergență între Guvernul României și administrația Comisiei Europene pe poziționări pe 2 dimensiuni: în primul rând cea fundamentală pe justiție legat de care am auzit critici de ceva vreme din partea lui Frans Timmermans care este candidatul socialiștilor la președinția Comisiei Europene viitoare, acum vicepreședinte. La aceste critici se adaugă raportul MCV, iar aceste elemente sunt critice și marchează relația bilaterală, iar cea de-a doua componentă politică majoră vine din ultima OUG care afectează fundamental angajamentele României în cadrul UE în privința competiției corecte și a pieței libere, iar și aici ne așteptăm să apară un anumit tip de reacție în momentul în care această ordonanță va fi studiată la Bruxelles. Se termină vacanța și vom vedea reacțiile în această materie. Aceastea sunt provocările din punct de vedere politic, cu două dimensiuni. 

A treia provocare este evident de natură internă, respectiv capacitatea de cooperare între Administrația Prezidențială și Guvern inclusiv din punctul de vedere al atribuțiilor constituționale care se exercită în comun, respectiv o instituție a Guvernului propune, iar președintele semnează, decretează și emite decretul. Tot pe această dimensiune a cooperării contează foarte mult dacă în perioada următoare la nivel intern nu apar și alte elemente complicate discutabile care intră în contradicție, în coliziune cu pozițiile UE și care ar putea să agraveze această situație. 

Așadar, cam aici suntem. Până una alta singura afirmație pozitivă este faptul că președintele României va ști să echilibreze lucrurile, dar presa externă nu este deloc favorabilă României. Este de remarcat însă salutarea preluării președinției Consiliului UE de către președintele Consiliului European Donald Tusk și de către președintele Ucrainei Petro Poroshenko. Sunt lucruri de subliniat. Sunt practic singurele mesaje coerente venite în care se salută această preluare de către România a președinției Consiliului UE”, a conchis Iulian Chifu în exclusivitate pentru PSNews.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *