Skip to content

Iulian Chifu: Republica Moldova zdruncină liniile roşii ale României

Inquam Photos / George Călin

Cine le aruncă în aer? Toţi actorii la putere, deopotrivă. De unde şi nedumerirea, preocuparea care se transformă tot mai des în îngrijorare la Bucureşti după ultimele afirmaţii din spaţiul public.

Formarea actualei mezalianţe între socialiştii pro-ruşi şi pro-europenii ACUM a fost contrară obiectivelor României de menţinere a drumului european al Republicii Moldova. Evident că Bucureştiul a acceptat partea de guvern pro-european şi sprijinul pentru aceste reforme pe drumul pro-european, avertizând în multiple tonalităţi şi pe diferite canale asupra riscurilor pe care le-a asumat gruparea pro-europeană şi asupra erorilor făcute în cadrul mezalianţei. Dar a acceptat să susţină mai departe această componentă cât timp e funcţională şi respectă direcţiile angajate.

România a relevat, din nou pe diferite voci şi în terţe contexte bilaterale şi multilaterale, asupra predării securităţii şi apărării Republicii Moldova către socialiştii pro-ruşi şi oamenii Rusiei la Chişinău.

Apoi am asistat la o adevărată şaradă de preluare a puterii în forţă, revoluţionar şi fără respectarea statului de drept şi a normelor constituţionale, totul sub eticheta dezoligarhizării. Şi aici România a luat notă de aceste evoluţii, evitând reacţii publice dar criticând şi avertizând pe canale diverse asupra diferitelor procese derulate care se vor constitui în precedente şi se vor îndrepta împotriva celor ce au iniţiat aceste forţări, interpretări creative sau preluări pe baza unor chichiţe avocăţeşti, toate alterând fundamental statul de drept şi regulile jocului. Dar Bucureştiul a considerat că e vorba despre o preluare realistă şi în forţă a puterii în stat de către o majoritate ce conţine şi partidul socialist pro-rus, mai fascinat de puterea unipersonală a lui Putin şi de autoritarism decât de regulile democratice.

În fine, deşi avertizase de la început şi a ştiut despre evoluţii, România a relevat, din nou pe diferite voci şi în terţe contexte bilaterale şi multilaterale, asupra predării securităţii şi apărării Republicii Moldova către socialiştii pro-ruşi şi oamenii Rusiei la Chişinău. Cu toate consecinţele unei asemenea acţiuni. La fel, preluarea justiţiei de către Igor Dodon, cu precădere, şi eventuala plasare în anumite funcţii a unor persoane maleabile, dar fără meserie, fără personalitate şi verticalitate. Şi acesta este un fapt, ba chiar recunoscut ca atare de către guvernanţi şi majoritate.

Puteti citi articolul integral aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *