Skip to content
Politică

Iulian Fota arată detaliul omis după întâlnirea dintre Meleșcanu și Pompeo: Lipsa de claritate strategică poate fi periculoasă pentru România

Zilele trecute, la Washington, a avut loc o Întâlnire între Secretarul de Stat american, Mike Pompeo și ministrul Afacerilor Externe din România, Teodor Meleșcanu. Cei doi au discutat şi despre provocările cu care NATO se confruntă pe flancul său estic. A fost amintit rolul României în asigurarea securităţii în Marea Neagră, în condiţiile agresiunilor Rusiei în regiune.

Departamentului de Stat al SUA a atras atenția asupra faptului că „e important ca România să facă eforturi pentru a combate corupţia, care îi subminează instituţiile democratice şi promovează influenţa răuvoitoare a adversarilor”.

În mod curios, în comunicatul survenit acestei întâlniri, MAE a anunțat că subiectele abordate au fost securitatea transatlantică și dezvoltarea Parteneriatului Strategic, dar nu a punctat nici tema corupţiei, nici conceptul de „agresiune a Rusiei” în zona Mării Negre, cele două aspecte au fiind dezvăluite însă în comunicatul Departamentului de Stat al SUA.

În acest context, fostul consilier prezidențial pe securitate, Iulian Fota, a precizat pentru PSNews.ro că decizia de a nu preciza concret care este amenințarea la adresa securtății României poate avea consecințe periculoase.

“Aici sunt două aspecte. Este o credulitate birocratică, iar jocul la două capete nu face bine nimenui. În privința Rusiei, am deja o cazuistică interesantă și îngrijorătoare. Acum câteva luni ministrul Apărării spunea că pentru el Rusia nu este o amenințare, ci o provocare. Pe de altă parte, preşedintele Klaus Iohannis vorbeşte de ameninţări, deși nici acesta nu punctează clar la cine se referă și folosește expresia ceva mai vagă – aminințări dinspre est.

Înțeleg că de fapt nu avem o problemă cu Rusia și cu rușii. Mulţi trăiesc mai prost ca noi şi merită o viaţă mai bună, înţeleg nevoia de a menaja sensibilităţile unui popor care nu e neapărat vinovat pentru modul în care conducătorii săi concep politica externă a ţării.  Dar în momentul de față asta e problema pe care o avem azi, în chestiuni de securitate. Aşa o definesc americanii prin strategia de securitate naţională, aşa o definesc multe alte state europene, ca o problemă.

Ceea ce Rusia face, ceea ce Putin face, ne pune pe noi ceilalţi în pericol, îi pune în pericol pe vecinii noştri. Nu dorim confruntare cu Rusia, niciodată nu vom avea intenţii agresive faţă de Rusia, dar dacă Rusia e ostilă şi agresivă faţă de tine trebuie să te aperi. Dacă Rusia nu e o ameninţare de ce să mai cheltuiesc miliarde de dolari pe bugetul Apărării? Lipsa de claritate strategică, poate fi periculoasă pentru România”, a cochis analistul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *