Skip to content
Politică

Iulian Fota creionează tabloul relației SUA-UE: ce spune despre România, Franța, SUA și Germania EXCLUSIV

Realitatea

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a făcut apel pentru o mai bună cooperare europeană privind apărarea şi a avertizat că Europa nu trebuie să se mai bazeze pe SUA pentru securitate, scrie Politico.

El a declarat în faţa ambasadorilor francezi că „Europa nu trebuie să îşi încredinţeze securitatea doar către SUA. Este datoria noastră să ne garantăm singuri securitatea”, potrivit news.ro.

CITIȚI MAI MULT AICI: Macron, mesaj de detașare față de SUA: Europa trebuie să își garanteze singură securitatea

Referitor la declarația lui Emmanuel Macron, redacția PSnews.ro l-a contactat pe directorul Colegiului Naționai de Informații, Iulian Fota, pentru a analiza și contextualiza spusele președintelui francez. Astfel, fostul consilier prezidențial susține că Emmanuel Macron are dreptate prin ceea ce comunică, mesajul fiind transmis și de nemți anul trecut: „trăim o epocă în care Europa trebuie să își asume din ce în ce mai multe responsabilități”. Astfel, în viziunea analistului de politică externă, Iulian Fota, „Macron transmite că dacă ești un partener egal al SUA, cu atât relația transatlantică este mai puternică”.

De asemenea, chestionat dacă declarația lui Macron poate veni și în contextul unei înființării unei armate a Uniunii Europene, vehiculată tot mai mult prin presă, profesorul universitar a negat categoric acest scenariu întrucât „nu există obiectivul unei armate a UE în documentele din acest moment„.

„Are perfectă dreptate. Poziția președintelui Franței Emmanuel Macron a fost și înainte valabilă. 

În niciun document al UE nu scrie despre o armată a Uniunii Europene. Scrie despre „intensificarea colaborării în probleme de…”. Nu există obiectivul unei armate a UE în documentele din acest moment. Aceasta este o invenție de presă care să simplifice puțin lucrurile, deși în același timp le denaturează. 

Macron spune un lucru pe care l-au spus și nemții anul trecut și care este corect: trăim o epocă în care Europa trebuie să își asume din ce în ce mai multe responsabilități. În contextul relației transatlantice, domnul Macron transmite că dacă ești un partener egal al SUA, cu atât relația transatlantică este mai puternică. Ideea de bază este să nu mai trăim pe spinarea americanilor în chestiuni de securitate, ceea ce mi se pare absolut corect, a spus Iulian Fota.

Fostul consilier prezidențial a făcut referire inclusiv la o dezbatere începută în Germania legată de armamentul nuclear. În contextul relației transatlantice și a faptului că Franța, la nivel teoretic, este „umbrelă nucleară” a Europei, ipoteza unei Germanii nucleare ar avea repercusiuni asupra relației SUA-UE: „relația transatlantică va fi cu totul alta sau nu va mai exista. Acesta este indicatorul. O Germanie care nu face pasul acesta înseamnă că are încredere în continuare în SUA și ca atare rămâne sub umbrela nucleară americană”.

„Vă dau un element și mai important pe care media de la noi l-a ignorat: dezbaterea începută în Germania referitoare la armamentul nuclear. După părerea mea, spune tot. Aceasta este una din cele mai mari teme în momentul acesta. Este exact aceeași preocupare pe care o au și cercurile strategice franceze adică în ce măsură se mai poate conta pe SUA și dacă nu cumva această dependență de umbrela nucleară americană pune într-un element de inferioritate Uniunea Europeană. Discuția în Germania este pe dublu fond. Este și pe fondul relației transatlantice și a diverselor semne de neîncredere apărute, cât și pe fondul Brexitului deoaree sunt două state europene nucleare, Franța și Marea Britanie. Prin ieșirea Marii Britanii din UE, singura țară care poate cât de cât, deși nu are această capacitate, dar teoretic oferă o umbrelă nucleară este Franța. Discuția aceasta din Germania este extrem de interesantă. În ipoteza unei Germanii nucleare, relația transatlantică va fi cu totul alta sau nu va mai exista. Acesta este indicatorul. O Germanie care nu face pasul acesta înseamnă că are încredere în continuare în SUA și ca atare rămâne sub umbrela nucleară americană, a remarcat analistul de politică externă.

Întrebat referitor la modul în care relațiile UE-SUA s-au schimbat odată cu venirea lui Donald Trump la Casa Albă, Iulian Fota a subliniat că încă din perioada mandatului lui George W. Bush „au apărut primele semne de atenționare”, iar Trump „nu a făcut decât să accentueze puțin sentimentul acesta de neîncredere, acest sentiment fiind după părerea mea pentru președintele american un element de negociere în relația cu UE, chiar o formă de presiune”.

„Menționez că discuția aceasta vis-a-vis de americani și relația transatlantică este începută de mult. Nu a început odată cu domnul Trump. A început de pe vremea președintelui George W. Bush. Atunci au apărut primele semne de atenționare. Erau oameni care spuneau că SUA și UE evoluează pe traiectorii diferite, iar ca în viitor ele să se separe sau relația să trebuiască transformată, modernizată pentru a reflecta noile abordări. Domnul Trump nu a făcut decât să accentueze puțin sentimentul acesta de neîncredere, acest sentiment fiind după părerea mea pentru președintele american un element de negociere în relația cu UE, chiar o formă de presiune, a menționat directorul CNI.

Profesorul universitar Iulian Fota a încheiat interviul printr-un mesaj în care transmite că nu suntem în situația unei ruperi a relației transatlantice. Mai mult, trage semnalul de alarmă că România este inexistentă în dezbaterile atât legate de viitorul relației transatlantice, cât și legate de viitorul Uniunii Europene și subliniază că acest fapt este cauzat de politica internă care „a devenit cea mai mare vulnerabilitate de securitate a României și politica externă este o victimă, dacă nu chiar prima victimă a acestei politici interne păcătoase”.

„Mesajul meu este următorul: nu suntem în situația, și posibil nici să nu ajungem acolo, de rupere a relației transatlantice, dar semnele de întrebare legate e viitorul ei sunt mai mari decât altă dată. Trebuie urmărită foarte îndeaproape această discuție și trebuie să ne implicăm și noi în discuția aceasta. Vis-a-vis de România aceasta este vestea cea mai proastă: noi nu participăm la discuția aceasta cum nu participăm nici la discuția despre viitorul Europei: ce fel de lume vrem?, ce fel de Uniune Europeană vrem?, ce fel de relație transatlantică vrem?. Uitați-vă puțin la România și vedeți că noi nu existăm în dezbaterea aceasta care este extrem de importantă legată și de viitorul nostru. Am mai explicat într-un articol pe reporterglobal că politica internă a devenit cea mai mare vulnerabilitate de securitate a României și politica externă este o victimă, dacă nu chiar prima victimă a acestei politici interne păcătoase: vedeți și dezbaterea din jurul lui Giuliani, a conchis Iulian Fota pentru PSnews.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *