Skip to content
Politică

Iulian Fota: O mână de oameni au hotărât să schimbe termenii aderării României la UE! EXCLUSIV

evz.ro

În cursul zilei de miercuri, 3 octombrie, a avut loc dezbaterea în Parlamentul European care a vizat România pe fondul acțiunulor pe care cei de la putere le-au făcut privitor la statul de drept, dar și a violențelor de la protestul Diasporei din 10 august. La discuții a participat și premierul Viorica Dăncilă, care a criticat dur MCV-ul impus de UE României.

În acest context, redacția PSnews.ro a luat legătura cu profesorul universitar Iulian Fota pentru a trasa concluzii putem trage după dezbaterea ce a avut loc în Parlamentul European legat de România. Directorul Colegiului Național de Informații atrage atenția că „o mână de oameni, aproximativ 100-150 de inși, unilateral, fără să ne spună ce joacă, ce intenții au, au hotărât să schimbe termenii aderării României la UE și să ceară alți termeni” pentru căacești termeni europeni cu care noi inițial am agreat, pentru ei înseamnă riscul unor pedepse, închisoare, confiscarea averilor, pierderi de bani, proastă profitabilitate pentru afacerile lor deoarece ar trebui să facă afaceri în condiții de transparență și ei sunt obișnuiți să facă bani fraudând bugetul public”.

„Eu cred că asistăm la o renunțare unilaterală la termenii aderării negociați în perioada premergătoare anului 2007, inclusiv MCV-ul. Știm bine că atunci Uniunea Europeană ne-a făcut o concesie, nu nouă guvernanților, ci poporului. UE la vremea respectivă a acceptat aderarea României și a Bulgariei în Uniunea Europeană deși știam și noi și ei că nu suntem atât de pregătiți pentru că li s-a părut corect și firesc să nu sacrifice viitorul poporului întreg pentru că încă, cel puțin așa era speranța la vremea respectivă, un politician sau altul încă nu își înțelege menirea și responsabilitatea și își pune interesele personale înaintea celor naționale sau a interesului public. În 2007 noi am aderat la UE pe baza unui gentleman agreement. Ei ne-au spus așa: nu sunteți încă pregătiți, dar pentru că oricum acesta este viitorul vostru, unul european, noi vă invităm, vă primim cu condiția, și aici v-am rugat frumos să fiți de acord, ca după momentul aderării dvs. veți continua toate aceste reforme încă nefăcute și nefinalizate, dar ca un mecanism de ajutorare, dar și monitorizare va apărea și MCV-ul. Noi am acceptat acești termeni, iar sprijinul popular pentru aderare era de aproximativ 70%. În baza acelui sprijin popular noi am acceptat termenii aderării. 

Eu cred că în acest moment o mână de oameni, aproximativ 100-150 de inși, unilateral, fără să ne spună ce joacă, ce intenții au, au hotărât să schimbe termenii aderării României la UE și să ceară alți termeni. Ei, asta au făcut în Parlamentul European. Nu trebuie să ne uităm doar la doamna premier. Trebuie să ne uităm la acțiune în ansamblu, să vedem pădurea nu un copac. Ei, în momentul acesta cer pentru apartenența României la UE alți termeni, deoarece vechii termeni nu îi avantajează personal. Ce înseamnă vechii termeni? Să se continue reforma în justiție, combaterea corupției ș.a.m.d. Acești termeni europeni cu care noi inițial am agreat, pentru ei înseamnă riscul unor pedepse, închisoare, confiscarea averilor, pierderi de bani, proastă profitabilitate pentru afacerile lor deoarece ar trebui să facă afaceri în condiții de transparență și ei sunt obișnuiți să facă bani fraudând bugetul public. Aici, să știți că nu pun lupa pe un partid sau altul. După părerea mea, mișcarea aceasta de a contesta termenii aderării României în UE și de a încerca să impui Uniunii Europene alți termeni nu are sprijin într-un singur partid. Este o chestiune mai larg răspândită și găsim inclusiv prin așa-numitele partide democratice atitudini de felul acesta, a precizat fostul consilier prezidențial.

Iulian Fota remarcă faptul că cei de la putere au început o luptă cu Uniunea Europeană fără să consulte în niciun fel poporul român: „pe noi nu ne-a întrebat nimeni, apropo și de referendum, dacă suntem de acord cu așa ceva. Sunteți de acord ca noi ăștia care pledăm pentru libertățile și averile noastre să ducem o bătălie cu UE, prețul plătindu-l voi? Aceasta ar trebui să fie întrebarea referendumului”.

„Uitați-vă la modul în care o parte din media reflectă momentul dezbaterii din Parlamentul European. Mă uitam la un comentariu, o televiziune anunțând nu știu ce mare interviu, și ceea ce transmiteau era de parcă ar fi fost chemată doamna prim-ministru în PE să fie pusă la zid. Deja momentul prezenței doamnei premier în Parlamentul European este prezentat de anumite televiziuni ca o luptă a României cu occidentul, mai ales cu UE. 

Este începutul unei lupte pe care nu poporul român, nu România, ci o mână de oameni, cu interese personale foarte bine conturate, o duc cu Uniunea Europeană. Un parlamentar european a și transmis doamnei Dăncilă să se uite la popor, să asculte poporul deoarece în acest moment nu se întâmplă o antiteză doar cu UE, ci ei dezvoltă una inclusiv cu propriul popor. Pe noi nu ne-a întrebat nimeni, apropo și de referendum, dacă suntem de acord cu așa ceva. Sunteți de acord ca noi ăștia care pledăm pentru libertățile și averile noastre să ducem o bătălie cu UE, prețul plătindu-l voi? Aceasta ar trebui să fie întrebarea referendumului”, a mai menționat analistul politic.

Confruntat cu informația conform căreia a apărut o campanie Roexit, Iulian Fota a precizat ferm că nu există niciun argument solid pentru o astfel de cale a României: „Marea Britanie este un fost imperiu, a acumulat bogății câteva sute de ani, iar astfel ar avea argumente pentru Brexit, dar care sunt argumentele pentru Roexit? De ce vorbește deja despre Roexit?”.

„Uitați unde ajungem. Deja ne supărăm, ne luăm jucăriile și plecăm? Ce Roexit? Marea Britanie de exemplu este în grupul celor 7 țări industrializate, o economie avansată, este pe o insulă, la marginea occidentului european. Marea Britanie este un fost imperiu, a acumulat bogății câteva sute de ani, iar astfel ar avea argumente pentru Brexit, dar care sunt argumentele pentru Roexit? De ce vorbește deja despre Roexit?

Termenii pe care noi i-am acceptat la aderarea la UE au fost și un element de onoare. În momentul de față, această mână de oameni arată că nu au onoare deoarece, unilateral, fără să consulți partea cealaltă ei renunță la termenii agreați trăgând o întreagă țară după ei. Noi suntem obligați să ne așezăm încolonați în spatele lor și să ne aruncăm într-o prăpastie unul după altul?!”, a conchis Iulian Fota pentru PSnews.ro,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *