Skip to content
Politică

Iulian Fota trasează concluziile rezultatului alegerilor din SUA: Divizarea societății americane se accentuează! EXCLUSIV

Realitatea
" "

Republicanii preşedintelui Donald Trump urmează să-şi păstreze controlul asupra Senatului, iar democraţii se îndreaptă spre obţinerea controlului asupra Camerei Reprezentanţilor în urma alegerilor de la jumătate de mandat de marţi.

CITIȚI MAI MULTE AICI: Alegeri în SUA: democraţii preiau controlul în Camera Reprezentanţilor

" "
" "

În acest context, redacția PSnews.ro a luat legătura miercuri cu analistul de politică externă, Iulian Fota, pentru a trasa concluziile rezultatului alegerilor din SUA. Concret, profesorul universitar a evidențiat că s-a spart monopolul puterii republicanilor, iar per ansamblu câștigătorii alegerilor sunt democrații.

În primul rând a fost spart monopolul puterii deținut de republicani. Democrații au preluat controlul Camerei Reprezentanților. Mai mult ca sigur vor transforma Camera Reprezentanților în principala redută anti-Trump în perspectiva alegerilor prezidențiale de peste 2 ani

Per ansamblu câștigătorii acestor alegeri sunt democrații. Acesta a fost obiectivul lor, de a diminua monopolul republican de putere, iar preluând o cameră și-au atins obiectivul”, a spus fostul consilier prezidențial.

Confruntat cu informația conform căreia președintele SUA Donald Trump a prezentat rezultatul alegerilor ca o victorie, Iulian Fota a precizat că de fapt câștigul este de partea democraților întrucât ei au atins obiectivul de a avea cel puțin o cameră.

„Fiecare o prezintă cum dorește, dar trebuie să vedem obiectivele declarate pentru alegeri. Democrații au spus că vor cel puțin o cameră, iar republicanii aveau ca obiectiv să păstreze controlul pe ambele camere. Păi cine și-a îndeplinit obiectivul asumat dinainte de alegeri? Cine este învingătorul și cine este învinsul?”, a mai adăugat profesorul universitar.

Totodată, întrebat ce mesaj a transmis societatea americană prin felul în care a votat, Iulian Fota a scos în evidență că s-a accentuat divizarea acesteia.

Divizarea societății americane se accentuează. Este și mai vizibilă după aceste alegeri. Spunea Paul Ryan că este mai rău decât acum 2 ani pentru că acum avem și un Washington divizat într-o țară divizată. 

Divizarea este pe fondul pierderii controlului al uneia din camere. O cameră este la unii și una la alții. Divizarea aceasta politică s-a accentuat inclusiv la nivelul Congresului care până acum era dominat de republicani. 

Politica internă în momentul acesta copleșește după părerea mea ca importanță, ca dramatism, ca substanță politica externă. America va fi din ce în ce mai atrasă de dezbaterea privind politica internă pentru că este una crucială pentru viitorul SUA. America este într-o răscruce, a transmis directorul Colegiului Național de Informații Mihai Viteazu.

Întrebat dacă pe fondul acestei divizări și concentrări a Statelor Unite ale Americii pe politica internă, Europa va trebui să fie și mai autonomă politic, Iulian Fota a reliefat că ambele continente sunt străbătute de fenomenul fragmentării politice.

„Și Europa și America se confruntă cu pericolul fragmentării politice. În Europa fragmentarea aceasta politică se manifestă prin scăderea importanței partidelor tradiționale, mari și creșterea contestatarilor cum ar fi verzii, Marine Le Pen, Liga Nordului ș.a.m.d., iar în America fragmentarea politică se manifestă prin creșterea acestei prăpăstii dintre democrați și republicani și prin pregătirea pentru extrem de importanta bătălie care se va da în perspectiva prezidențialelor. Când două tabere sunt egale ca putere, întotdeauna „măcelul” este mare. Fac aici o paralelă cu confruntarea clasică, războiul”, a mai spus fostul consilier prezidențial pe probleme de securitate.

Pe final, Iulian Fota a reiterat că este o victorie a Partidului Democrat, democrații consolidându-și inclusiv șansele pentru alegerile prezidențiale din 2020, unul din potențialele nume care pot intra în cursă fiind Andrew Como.

Per ansamblu, politic vorbind este o victorie a Partidului Democrat și o relansare a discuției despre viitorul Americii și despre direcția în care SUA ar trebui să meargă

Să înțelegem cele două mize. Care era miza republicanilor? Dacă republicanii își păstrau Camera Reprezentanților, cât și Senatul, mesajul lor ar fi fost că America îl vrea pe domnul Trump, că poporul american a hotărât, iar aceasta este direcția înspre care trebuie să ne mișcăm, vrem al doilea mandat. 

Democrații luând o cameră îi împiedică pe republicani să vină cu un altfel de mesaj și mențin în continuare deschisă bătălia pentru Casa Alba. Știți unde se vede acest lucru? De exemplu la democrați, printre cei care au câștigat sunt unii precum Andrew Cuomo la New York care este la al treilea mandat pe care l-a luat consecutiv. Deja presa americană, chiar dacă el nu recunoaște, îl prezintă ca potențial candidat împotriva domnului Trump. Din momentul acesta la democrați următoarea mare problemă va fi cine este contracandidatul domnului Trump, a conchis analistul de politică externă în exclusivitate pentru PSnews.ro.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *