Skip to content
Politică

Iulian Fota trece în revistă principalele provocări de securitate ale viitorului președinte: Va trebui să navigheze România prin tot felul de furtuni și valuri mult mai ridicate

Alegerile prezidențiale din toamnă se apropie cu pași repezi, ele reprezentând din multe puncte de vedere testul suprem al partidelor politice. Cursa se anunță a fi mai strânsă decât pare la o primă vedere. Klaus Iohannis încearcă să obțină un nou mandat, însă pentru acest lucru va trebui să-l învingă pe candidatul USR-PLUS și pe cel propus de PSD. În plus, încă nu știm propunerile sau propunerea celorlalte partide politice precum ALDE și Pro România.

Fostul consilier prezidențial pe probleme de securitate, Iulian Fota a realizat un “portret robot” al viitorului președinte, trecând în revistă principalele provocări de securitate pe care acesta le va avea de înfruntat. Analistul a precizat pentru PSNews.ro că dosarul iranian precum și amenințarea reprezentată de Federația Rusă după anexarea peninsulei Crimeea reprezintă puncte importante pe agenda viitorului președinte, indiferent cine va fi acesta.

“Alegerile prezidențiale pe de o parte sunt foarte importante și după rezultatul din mai sunt chiar și mai importante deoarece pentru PNL și USR, alegerile prezidențiale trebuie să le confirme cursul pozitiv. Există și o miză mare, directă, pentru cele două partide, dincolo de PNL care are miza directă în realegerea președintelui, pentru PSD  e o primă oportunitate să arate că a iești din pasa proastă, că măsurile de schimbare sau cosmetizare au dat roade și că partidul păstrează șanse pentru alegerile parlamentare, trecând prin cele locale.

După părerea mea, marea miză a politicii din România de vreo câțiva ani încoace sunt alegerile pentru Parlament, pentru că acestea dau premierul. Deci cel care vrea să câștige alegerile parlamentare trebuie să treacă cu bine de alegerile prezidențiale, apoi locale și să se ducă apoi cu succes spre parlamentare. Deci oricine o dă în bară la alegerile prezidențiale își pune serios în pericol șansele să aibă un rezultat cât mai bun la parlamentare.

Pe de altă parte, prezidențialele vor arăta criza din partidele noastre, pentru că, dincolo de PNL care are candidat prin însăși președintele în funcție, celelalte partide vor avea mari dificultăți în a scoate candidați credibili. Nu le va fi greu să arunce candidați în luptă, dar este una să arunci pe cineva doar pentru a bifa rubrica și alta e să vii cu un candidat credibil, un candidat puternic, un candidat cu șanse.

În plus, președintele României prin responsabilitățile de securitate națională pentru următorii ani, va fi un președinte care va trebui să navigheze România prin tot felul de furtuni și valuri mult mai ridicate. Vedeți bine câte evenimente complicate avem de jur împrejur. Avem tensiuni între Iran și Statele Unite, NATO funcționează în situație de criză după anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia. Deci cine va fi președintele României este un om care are cel puțin din perspectiva securității naționale, responsabilități sporite, pe un fond de vulnerabilități serioase acumulate de țara aceasta în ultimii ani”, a explicat analistul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *