Skip to content
Politică

Iulian Iancu ia de guler OMV: A mințit inclusiv Guvernul României!

adevarulfinanciar.ro

Deputatul PSD Iulian Iancu, preşedintele Comisiei pentru industrii şi servicii, cel care a anunțat ieri că oficialii OMV Petrom vor fi chemați la audieri în comisia parlamentară de anchetă privind activitatea ANRE, prezent marți seară în emisiunea „Jocuri de Putere” de la postul de televiziune Realitatea TV, a făcut o serie de noi precizări.

Astfel, acesta a acuzat jocurile politico-economice care s-au făcut pentru liberalizarea cu 4 ani mai repede a pieței de gaze.

„La Comisia de anchetă sunt două analize pe care le avem acum și ele pleacă de la o situație extrem de gravă care vulnerabilizează în totalitate atât economia cât și populația. Într-un mod diabolic a; putea spune, în cursul anului trecut a fost aprobată o ordonanță de urgență, cu câteva zile înainte de finalul mandatului guvernului Cioloș, prin care s-a decis liberalizarea prețului la gaze pentru populație cu 4 ani de zile mai repede decât era stabilit. De ce să faci asta cu 4 ani mai devreme? Au crescut cumva salariile de 3-4 ori, s-a redus decalajul cu veniturile medii din UE? Au folosit această vulnerabilitate care vine din gripajul la nivelul cel mai înalt, e vorba de conflictul permanent dintre președinție, guvern, lideri politici. Motivând obligativitatea de a exporta gaze, au strecurat în lege și liberalizarea. De la 1 aprilie avem liberalizare, în ciuda tuturor demersurilor pe care le-am făcut, inclusiv la Bruxelles, le-am explicat că atunci când ai doar doi producători nu ai cum să ai piață de gaze și că sensul va fi unul singur: de creștere a prețurilor. OMV a mințit inclusiv Guvernul României: i-am întrebat cu cât veți crește prețul? Au spus: cu maxim 10% într-un an, dar au crescut cu 22% în prima zi după liberalizare”, a declarat Iancu la Realitatea TV.

Mai mult, potrivit acestuia, prețurile s-au rostogolit în continuare printr-un „comportament abuziv” al celor de la OMV Petrom:

„Acestă creștere de 22% s-a dus mai departe printr-un comportament abuziv, au refuzat să le dea gaze Elcen în aprilie, în luna august au refuzat să dea gaze unui alt operator. Așteaptă o altă creștere de preț. Scumpirea se răsfrânge și asupra prețului la energia electrică produsă de gaze, la căldură, la apă caldă, la factura consumului casnic. În urma audierilor a reieșit un lucru și mai grav. Prin vocea președintelui ANRE și a unui fost director al dispeceratului național de energie electrică, a reieșit că în luna ianuarie, când temperaturile era cele mai mici și era viscol, OMV și-a diminuat capacitatea de producție la 50%, motivând un defect la un transformator. S-a creat o foame uriașă de energie, iar în același timp OMV a făcut o solicitare de achiziție de energie cu 2.000 de lei când prețul era la 180 de lei, iar prețurile au zburat la 360 lei și în final la 730 lei. Acele prețuri au fost recunoscute în iunie de ANRE și se regăsesc acum în factura românilor și a agenților economici, este o creștere de 30%. Din păcate avem aceeași creștere și la genții economici. Cu alte cuvinte, 30% din puterea de cumpărare este erodată ca urmare a unui astfel de comportament. Nu mă surprinde că au apărut atacurile imediat. Acesta este adevărul despre cum au fost compromise, manipulate prețurile în România”, a mai spus Iulian Iancu.

Iancu susţine că în comisia parlamentară de anchetă privind activitatea Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) vor fi audiaţi reprezentanţi ai companiei OMV Petrom, pentru a da lămuriri cu privire la manipularea pieţei şi creşterea artificială a preţului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *