Skip to content
Politică

Iuliana Scântei (PNL), despre moțiunea de cenzură: A vota «pentru» moțiunea AUR-USR PLUS ar însemna ca Parlamentul să persiste în încălcarea principiului loialității constituționale

Facebook/ Laura-Iuliana Scântei

Președinta Comisiei Juridice din Senat, Iuliana Scântei, a declarat marți în urma deciziei CCR privind moțiunea de cenzură că a fost inițiată „cu încălcarea prevederilor constituționale”, iar, în acest sens, „Parlamentul nu are altă obține politică și constituțională decât să respingă prin vot moțiunea AUR-USR-PLUS pentru a respecta și a asigura supremația Constituției.

„Curtea Constituțională spune clar care este conduita de urmat de către Parlament după soluționarea cererii formulate de prim-ministrul Florin Cîţu: o moțiune de cenzură inițiată cu încălcarea prevederilor constituționale obligă Parlamentul să continue procedura parlamentară numai cu respectarea Constituției și a deciziei Curții. Parlamentul nu are altă opțiune politică și constituțională decât să respingă prin vot moțiunea AUR-USR-PLUS pentru a respecta și a asigura supremația Constituției.

CCR a admis azi, cererea formulată de prim-ministrul Guvernului şi a constatat că există un conflict juridic de natură constituțională între Parlament și Guvern, generat de conduita Parlamentului cu privire la modul de desfășurare a procedurii de control parlamentar inițiate prin moțiunea de cenzură AUR-USR-PLUS.

Parlamentul a încălcat prevederile art. 113 alin. (2) întrucât nu a comunicat Guvernului în termenul constituțional moțiunea de cenzură. Totodată, Parlamentul a încălcat și art.1 alin.(5) din Constituție coroborat cu art.94 alin.(1) din Regulamentul activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului”, a scris Scântei, într-o postare pe Facebook.

Senatoarea PNL mai susține că un vot favorabil pentru moțiunea de cenzură ar însemna ca „Parlamentul să persiste în încălcarea principiului loialității constituționale”.

„A vota «pentru» moțiunea AUR-USR-PLUS după ce Curtea a constatat existența conflictului juridic, ar însemna ca Parlamentul să persiste în încălcarea principiului loialității constituționale și să promoveze nerespectarea exigențelor constituționale și regulamentare.

Respectarea deciziei CCR în integralitatea sa este o obligație constituțională inclusiv pentru Parlament pentru restabilirea ordinii constituționale și respectarea supremației Constitutiei”, a mai afirmat Iulia Scântei.

Context

Curtea Constitutională a admis marţi sesizarea Executivului şi a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Guvern și Parlament pe tema moţiunii de cenzură, argumentul fiind că Parlamentul nu a respectat art. 113, alin. 2 din Constituţie, respectiv obligatia de a comunica Guvernului depunerea moţiunii, au declarat pentru News.ro surse din CCR, care au precizat, însă, că moţiunea îşi va continua traseul în Parlament.

„Parlamentul urmează să dezbată moţiunea depusă şi să îşi exprime poziţia prin vot”, au afirmat judecătorii constituţionali.

Pe 8 septembrie, Florin Cîţu a depus la Curtea Constituţională o sesizare cu privire la existenţa unui conflict juridic de natură constituţională dintre Parlament şi Guvern în care se invocă o conduită „neconstituţională, deopotrivă neloială şi abuzivă, faţă de autoritatea executivă”, întrucât moţiunea de cenzură a fost iniţiată, depusă şi comunicată cu „încălcarea dispoziţiilor constituţionale ale articolului 113 alineat (2) din Constituţie”.

Judecătorii constituţionali au decis însă să dezbată această sesizare după Congresul PNL, care a avut loc sâmbătă şi unde Florin Cîţu a fost ales noul preşedinte al partidului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *