Skip to content
Politică

Iureș în Comisia SRI: George Maior, chemat de urgență la audieri

rompress.info

Este iureș în Comisia parlamentară de control al SRI: George Maior – fost director al Serviciului Român de Informații – a fost chemat de urgență la audieri de către președintele Comisiei, Claudiu Manda.

Informația a fost transmisă joi de către Antena 3. Mai mult: Manda îl acuză pe Maior că ar fi mințit în faţa parlamentarilor din Comisia SRI. Totul vine după audierea în aceeași comisie a lui Horia Georgescu, fost președinte al Agenției Naționale de Integritate (ANI).

„Noi considerăm că George Maior a minţit. Horia Georgescu a adus probe în acest sens. Horia Georgescu ne-a comunicat că după ce a promovat examenul de preşedinte ANI trebuia să fie validat. S-a plâns la Maior că nu este cvorum, acesta l-a anunţat că totul va fi în regulă. Apoi, la prima şedinţă a Senatului s-a făcut cvorum. Îl vom chema din nou pe domnul Maior la comisie. Nu poate să spună că se cunoştea vag doar cu Horia Georgescu. Cei doi aveau o relaţie”, a acuzat Claudiu Manda, citat de Telegrafonline.ro.

Horia Georgescu, fost şef al Agenţiei Naţionale de Integritate, a declarat joi, în faţa Comisiei de control al SRI, că a girat la Bruxelles, la cererea lui George Maior, numirea în funcție a Laurei Codruţa Kovesi şi a lui Tiberiu Niţu, deoarece exista o îngrijorare cu privire la cei doi, scrie Mediafax.

„La întrebarea dacă Georgescu ar fi putut fi numit ministru al Justiţiei, a fost propus sau i s-a propus acest lucru, a spus: «Nu confirm şi nu infirm». Este clar că au existat discuţii în acest sens”, a declarat Claudiu Manda, preşedintele Comisiei de Control SRI.

Acesta a afirmat că Horia Georgescu, fost şef ANI, a relatat cum a mers la Bruxelles să gireze numirile Laurei Codruţa Kovesi şi a lui Tiberiu Niţu, în funcţiile de procuror şef DNA, respectiv procuror general.

„Georgescu a mai relatat ceva. Atunci când au fost nominalizaţi pt procuror şef al DNA Kovesi şi Niţu, spunea că au existat discuţii cu domnul Maior, că exista o îngrijorare a europenilor că nu e o soluţie oportună şi că a fost rugat să meargă la Bruxelles şi să discute cu reprezentanţii Comisiei Europene ca să-i asigure că Kovesi şi Niţu sunt propuneri bune şi că îşi vor face treaba”, a mai spus Manda.

Horia Georgescu, fost şef al Agenţiei Naţionale de Integritate, a declarat, în Comisia de Control SRI, că a discutat cu George Maior, şef SRI la acea vreme, despre dosarele care ajungeau la ANI, printre acestea fiind şi cele ale lui Klaus Iohannis şi Eduard Hellvig.

„Nota legată de Klaus Iohannis care vizat fapte de incompatibilitate din anul 2009-2010, apoi dosarul a mers în instanţă la Curtea din Alba Iulia, apoi la ICCJ. Georgescu a fost întrebat dacă a avut discuţii cu Maior legat de dosarele din competenţa ANI. Răspunsul a fost da. Dacă a avut discuţii când deja dosarele erau în instanţă, Răspunsul a fost da. Nu existau discuţii despe primari, consilieri locali. Interesant este că, în cazul primarului municipiului Sibiu de la vremea respectivă, a făcut o excepţie în dialogul acesta”, a declarat Claudiu Manda, despre relatarea lui Horia Gerogescu, în Comisia de Control SRI.

„Ne-a spus că pe 19 sept 2014 a avut ultima discuţie despre dosarul domnului Iohannis. Acest lucru o să-l verificăm la comisie, pentru că a fost un apel făcut pe telefon operativ de la SRI şi telefon operativ de la ANI. A fost ultima discuţie pe această temă. A fost întrebat dacă i s-a cerut să solicite urgentarea de termen la instanţă. Dl Georgescu a spus: «Nu confirm, nu infirm»”, a mai zis Manda.

Comisia de Control SRI va cere STS date privind convorbirea dintre cei doi.

Cât priveşte dosarul de incompatibilitate al actualului şef al SRI, Eduard Hellvig, preşedintele Comisiei de Control SRI a spus: „În octombrie 2012 a primit nota despre ministrul Dezvoltării, Eduard Hellvig, iar decizia a fost în noiembrie 2012, la începutul campaniei electorale. ANI, parcurgând sesizarea respectivă a stabilit la aceeaşi dată şi incompatibilitate pentru Dan Mihalache. Întrebat dacă a avut discuţii cu domnul Maior despre cele două cazuri, răspunsul a fost da. Întrebat dacă au fost discuţii cât erau dosarele în instanţă, răspunsul a fost da”.

Întrebat, după audieri, dacă sesizările care vizau politicieni i-au ridicat semne de întrebare, Horia Georgescu a afirmat că atunci le-a considerat coincidenţe.

„Am remarcat la momentul respectiv anumite coincidenţe.Azi îmi pun cu siguranţă mai multe semne de întrebare şi consider că trebuia să trec asta printr-un filtru mai critic şi să mă gândesc mai profund asupra momentelor în care au fost formulate anumite sesizări. Trebuie fiecare să îşi asume ce a făcut şi dacă au existat interese personale ale celor care au generat acele sesizări să se explice”, a spus Horia Georgescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *