Skip to content
Politică

Iureș la vârful PNL după ultimele plecări. Va fi luat Orban la întrebări? EXCLUSIV

agerpres.ro

Este iureș la vârful Partidului Național Liberal după ultimele plecări din formațiunea politică. Va fi luat la întrebări președintele PNL, Ludovic Orban?

PSnews.ro a stat de vorbă miercuri cu trei politicieni din conducerea PNL: vicepreședintele Laurențiu Leoreanu și membrii BEx Cristian Buican și Dan Vîlceanu.

Ideea discuției cu Ludovic Orban în legătură cu plecările unor parlamentari către ALDE (senatorii Ion Popa și – încă neconfirmați – Daniel Zamfir și Marius Nicoară) a fost exprimată chiar de către Laurențiu Leoreanu, care a declarat pentru PSnews.ro că va iniția o discuție cu conducerea partidului la proxima ședință a Biroului Executiv.

„Eu numai de dimineață am auzit un zvon. Nu știam despre lucrurile astea. Ce să vă comentez? Nu mi se pare un lucru corect – mai ales că nu am discutat înainte această situație. Dar voi încerca să port o discuție, să vedem despre ce e vorba, ce a condus exact către această situație, dacă chiar s-a întâmplat, dacă e doar la nivel de intenție sau de discuție… Deci mai mult de atâta n-am ce să vă spun. E o chestie foarte proaspătă și nu pot comenta mai mult de-atât”, a afirmat Leoreanu.

Solicitat să precizeze dacă discuția la care se referise mai devreme va fi purtată cu Ludovic Orban, deputatul de Neamț a replicat: „Nu numai. Cu mai mulți. Adică trebuie să avem o discuție între noi, colegii, la nivelul conducerii, cu persoanele despre care se aud astfel de lucruri… Deci în momentul de față eu nu am o certitudine, ca să pot să discut despre ea”.

Întrebat dacă are în vedere o anumită strategie pentru stoparea valului migraționist, parlamentarul a răspuns afirmativ: „Da. Sunt niște discuții pe care le gândim și pe care dorim să le purtăm în perioada următoare”.

Cu toate acestea, solicitat să expună câteva idei din această strategie la care se gândește, Leoreanu a evitat un răspuns tranșant.

„Nu pot să vă spun în momentul ăsta, pentru că nefiind dezbătute cu mai mulți colegi, nu pot să-mi arog eu acest lucru, să le arunc pe piață”, a încheiat vicepreședintele PNL.

Alt reprezentant al conducerii PNL cu care am discutat a fost Cristian Buican, deputat de Vâlcea și membru în BEx. El nu s-a arătat surprins de plecări, susținând că acestea își au originea în anumite negocieri din teritoriu.

„Am văzut atâtea plecări în ultimele luni și în ultimii ani, încât nu mă mai surprinde nimic. Oamenii se reorientează din cauza faptului că nu se înțeleg cu colegii lor din organizațiile din care fac parte. Este o reorientare către structuri care nu au oameni în județele respective și care probabil își vor construi în viitor organizațiile cu aceste persoane care pleacă de la PNL. La fel s-a întâmplat și cu PSD-iști care au plecat înspre partidul domnului Ponta… Sunt reorientări la jumătatea mandatului, în speranța că parlamentarii că nu mai aveau nicio șansă să-și recâștige mandatul în partidele din care fac parte speră că vor obține un nou mandat din noile partide spre care migrează”, a afirmat Buican pentru PSnews.ro.

Chestionat în legătură cu o posibilă discuție cu Ludovic Orban, Cristian Buican a evitat o replică frontală: „Noi discutăm tot timpul. Nu despre asta e vorba. Problema este garanția pe care cineva ar putea să le-o ofere acestor persoane că vor fi parlamentari și în mandatul următor. Nu cred că există cineva care poate să le ofere această garanție. Numai electoratul va decide dacă vor fi sau nu”.

La rândul lui, Dan Vîlceanu (al treilea reprezentant al conducerii PNL contactat de PSnews.ro) a pus în antiteză lipsa de violență a reacțiilor din Partidul Național Liberal cu virulența ieșirilor lui Liviu Dragnea, șeful PSD calificând drept „șobolani” pe unii foști sau actuali membri ai Partidului Social Democrat care s-au poziționat împotriva actualei conduceri din Kiseleff.

„Sunt lucruri care țin – unele dintre ele – de o atmosferă internă a organizațiilor din care parlamentarii vin. Pe de altă parte, cred că în unele cazuri unii și-au dorit o anumită poziție în Parlament, iar în urma alegerilor de la grup n-au obținut-o. Iar în alte cazuri este în plus o dorință a unora de a-și face o imagine, atacând partidul. Până acum nu i-am văzut pe unii dintre ei să spună ceva despre PSD. Întotdeauna s-au făcut remarcați prin a ataca alți colegi de partid”, a declarat Vîlceanu pentru PSnews.ro.

Pe de altă parte, întrebat dacă va discuta cu liderul din Modrogan despre recentele migrații, Dan Vîlceanu nu a fost la fel de ferm precum ceilalți doi colegi din echipa de conducere a PNL.

„Să știți că plecările din partid, ca și demisiile, sunt totuși gesturi unilaterale. Nu știu dacă poți preveni plecările din partid. De exemplu, dacă ne referim la domnul Zamfir, unde BEx-ul a luat deja o decizie de a-l exclude, vă dați seama că n-avem ce să discutăm în sensul ăsta. Oricum: la domnul Zamfir a mai rămas o formalitate, care este votul Consiliului Național, știindu-se că în Partidul Național Liberal există deja o mare parte a colegilor care sunt de acord cu excluderea dânsului.

În cazul domnului Iani Popa… Mie mi se pare neplăcut. Să știți că noi, la Partidul Național Liberal, nu suntem genul de oameni care să ne referim la foști colegi cu apelativul de «șobolani» sau mai știu eu eu cum. Nu! Mie, credeți-mă, nu mi-e deloc plăcut să-mi vorbesc în presă colegi sau foști colegi (iar în cazul unora dintre ei nu s-a confirmat încă o plecare). Eu cred că dacă avem lucruri de spus despre noi, le putem spune la partid. În unele cazuri, am uitat că dialogul se poartă și lucrurile se rezolvă de multe ori față-n față.

Pentru fiecare plecare în parte există un motiv individual al persoanei respective. Atâta vreme cât vom cunoaște motivele sau nemulțumirile colegilor, cu siguranță le putem discuta. Altfel, vă dați seama: ce să discutăm, dacă nu știm care sunt nemulțumirile persoanei respective?

În altă ordine de idei: acolo unde au avut loc conferințe de alegeri într-un județ, iar parlamentarul vrea să fie președinte sau nu se înțelege cu președintele și pune problema: «ori îl schimb pe-ăla, ori plec eu», ce să faci? Să te-apuci să invalidezi alegeri pentru că un parlamentar vrea să plece? Eu cred că până la urmă ar trebui să punem problema mult mai principial și mai direct: indiferent de faptul că un parlamentar sau altul se supără că nu mai e președinte de organizație, asta nu înseamnă că trebuie să renunțăm la Statut, pentru că atunci renunțăm la reguli, de fapt”, a încheiat deputatul de Gorj.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *