Skip to content
Sănătate

Ivermectina nu tratează Covid-19! Dr. Beatrice Mahler: Sunt mai multe reacții adverse care pot fi brutale

Inquam Photos/George Călin

Într-un interviu pentru PS News, medicul Beatrice Mahler, manager al Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” din București, susține că medicamentul de uz veterinar Ivermectină nu tratează infecția cu Sars-Cov-2, afirmând că reacțiile adverse ale acestui produs pot fi „brutale” pentru organismul uman.

„Lucrurile sunt foarte simple. În momentul în care avem un medicament aprobat el poate fi administrat, atât timp cât nu avem un medicament aprobat și care nu are studii care să confirme eficiența lui în vivo, și nu mă refer la studii observaționale, acestea pot fi utilizate în situații de urgență, dar trebuie validate de o instituție națională cel puțin, dacă nu reglementată la nivel european. Este, în primul rând, lipsit de siguranță, ca să nu mai vorbim de aspectele etice pe care le presupune promovarea unui astfel de preparat. 

Noi, ca medici, nu trebuie să facem rău, ăsta este primul lucru. Totdeauna trebuie să alegem dacă avem un preparat medical care într-adevăr poate să aibă și reacții adverse, pentru că sunt multe medicamente care au reacții adverse, trebuie să alegem extrem de bine medicamentul și să monitorizăm momentul în care îl administrăm pentru ca viața pacientului să nu fie pusă în pericol.

Este un val similar cu cel care a fost în cazul hidroxiclorochinei. Am administrat  hidroxiclorochina la un număr mare de pacienți, însă doar celor care erau internați. Pacientul cu Sars-Cov-2 era internat, beneficia de evaluare cardiacă, de monitorizare prin EKG, a unor parametri care apar înregistrați, tocmai pentru că poate apărea moarte subită. Același risc există și aici.

Este extrem de important să gândim științific, și dovezile științifice să fie cele care primează, pentru că vorbim de viața omului și avem doar o viață, iar atunci când o pierdem absolut nimeni nu poate să înlocuiască această pierdere. Trebuie să fim extrem de atenți atunci când recomandăm medicamente.

Eu sper ca lumea care a luat această decizie să aibă grijă să discute cu un medic înaintea administrării sau a utilizării acestui tip de autodiagnostic. Sunt lucruri extrem de periculoase”, spune medicul.

În încheierea interviului, medicul a prezentat unele dintre cele mai periculoase reacții adverse ale Ivermectinei.

”Sunt mai multe reacții adverse, din punctul meu de vedere cel mai grav lucru la acest medicament este că reacțiile adverse nu apar imediat, doar cea alergică poate apărea imediat, dar efectele pe cardio-vasculator, pe renal, pe hepatic, apar după 3-4 zile de la administrare și pot fi brutale și această latență poate să creeze falsa senzație că lucrurile sunt bune”, a conchis Beatrice Mahler.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a transmis, marţi, că toate produsele medicinale veterinare care conţin ivermectină sunt autorizate doar pentru utilizarea la animale şi trebuie folosite doar sub supravegherea medicilor veterinari. Precizările vin după apariţia în spaţiul public a unor informaţii potrivit cărora ivermectina ar fi eficientă în combaterea şi tratamentul coronavirus.

ANSVSA a transmis, marţi, precizări, ”în contextul apariţiei unor noi informaţii în spaţiul public cu privire la folosirea ivermectinei în prevenirea şi tratamentul infecţiei cu virusul SARS-CoV-2”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *