Skip to content
Politică

JAI a decis intensificarea eforturilor pentru combaterea terorismului

" "

Membrii Consiliului JAI, reuniti joi, au adoptat o Declaratie comuna pentru urgentarea masurilor de completare si implementare rapida a legislatiei privind combaterea terorismului, printre care intensificarea schimbului de informatii si a colaborarii intre structurile nationale si agentiile internationale specializate in combaterea terorismului, controlul achizitiei si posesiei de arme, consolidarea de urgenta a interoperabilitatii bazelor de date europene si internationale si dezvoltarea unui parteneriat pentru combaterea terorismului intre UE si statele din Nordul Africii, Orientul Mijlociu si Balcanii de Vest.

Romania a fost reprezentata la reuniunea Consiliului extraordinar Justitie si Afaceri Interne, convocata de presedintia olandeza a Consiliului UE, de ministrul Justitiei, Raluca Pruna, si ministrul Afacerilor Interne, Petre Toba. Reuniunea a avut loc ca urmare a atacurilor de marti de la Bruxelles.

" "
" "

Potrivit unor comunicate transmise de MJ si MAI, in deschiderea reuniunii, ministrii europeni pentru securitate si justitie au transmis condoleante familiilor victimelor atacurilor teroriste de marti si un mesaj de sprijin si solidaritate cu Belgia si poporul belgian, considerand aceste atentate un atac impotriva societatii democrate.

‘Membrii Consiliului JAI au adoptat o Declaratie comuna pentru urgentarea masurilor de completare si implementare rapida a legislatiei privind combaterea terorismului, printre care intensificarea schimbului de informatii si a colaborarii intre structurile nationale si agentiile internationale specializate in combaterea terorismului, controlul achizitiei si posesiei de arme, consolidarea de urgenta a interoperabilitatii bazelor de date europene si internationale si dezvoltarea unui parteneriat pentru combaterea terorismului intre UE si statele din Nordul Africii, Orientul Mijlociu si Balcanii de Vest’, precizeaza sursele citate.

Conform acestora, ca o prima masura urgenta s-a decis ca investigarea retelelor implicate in atentatele de la Bruxelles si Paris si a altor retele similare sa se faca prin eforturi nationale comune ale agentiilor specializate din statele membre.

O echipa comuna formata din experti nationali va fi infiintata in cadrul Centrului European pentru Combaterea Terorismului din cadrul Europol pentru a investiga dimensiunile europene si internationale ale amenintarilor teroriste curente si pentru a monitoriza amenintarile din partea luptatorilor straini, fluxurile de finantare a terorismului si traficului de armament, precum si propaganda online, mentioneaza comunicatele de presa.

Un rol cheie in lupta impotriva terorismului il vor juca unitatile de informatii privind pasagerii, iar o directiva prin care sa fie asigurata interoperabilitatea acestora va fi adoptata in saptamanile urmatoare, se mai arata in comunicatele MJ si MAI, potrivit hotnews.ro.

1 comentariu la “JAI a decis intensificarea eforturilor pentru combaterea terorismului

  1. Capetele astea patrate cred ca terorismul se combate cu declaratii si masuri implementate. Luati-va profesori de la Mossad si veti rezolva problema. Cu declaratii si masuri, dar eliberand teroristii pe diverse motive. nu veti face nici o branza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *