Skip to content
Politică

Jalnica dotare a Armatei: transportor SCUFUNDAT în Dunăre

Military-Vehicle-Photos.com

În timp ce agenda publică este ocupată de dezbaterea privind cheltuirea a 3,9 miliarde de dolari pentru achiziționarea sistemelor de rachete sol-aer Patriot, dotarea de bază a Armatei române lasă de dorit într-o asemenea măsură, încât viețile militarilor sunt puse în pericol. După ce la sfârșitul lunii iunie un camion s-a răsturnat într-o râpă, lăsând în urmă 3 morți și 9 răniți, o nouă tragedie a fost evitată razant zilele trecute.

Astfel, un transportor amfibiu blindat TAB 77 nu a mai putut fi scos de pe fundul Dunării, în cadrul unui exerciţiu care presupunea scufundarea unui astfel de vehicul şi salvarea militarilor de la bord, a confirmat MApN printr-un comunicat de presă preluat de Gândul.info. Incidentul a avut loc sâmbăta trecută, în timpul exerciţiului NATO Saber Guardian 2017. Armata nu a mai putut scoate TAB-ul din apele Dunării cu echipamentele pe care le avea la dispoziţie şi a anunţat că va face acest lucru cu echipamente pe care le va lua de la o firmă civilă.

Operaţiunea a avut loc pe malul drept al braţului Borcea, în zona localităţii Borduşani, cu un amfibiu blindat de tip TAB-77, conform MApN, militarii aflaţi la bord raportând că apa pătrunde în transportor.

„Evenimentul face parte din gama de situaţii tactice luate în calcul de planificatorii exerciţiului. Echipajul transportorului şi forţele de sprijin special destinate pentru această situaţie au pus în aplicare procedurile de salvare şi evacuare a personalului, care au funcţionat conform standardelor şi baremelor stabilite. Niciun militar nu a fost rănit pe timpul acestor operaţiuni”, a arătat MApN.

Lucrurile nu au mai funcţionat la fel de bine însă când a venit vremea ca TAB-ul să fie scos din apă.

„Evacuarea transportorului amfibiu blindat TAB-77 nu a fost posibilă pe loc, cu echipamentele standard din dotarea unităţii, ca urmare a caracteristicilor cursului de apă din zona respectivă. Operaţiunea de scoatere a mijlocului tactic scufundat va fi realizată ulterior, cu ajutorul unor utilaje furnizate de un operator specializat civil, în cooperare cu structuri din M.Ap.N”, a menționat Ministerul Apărării Naționale.

Instituția condusă de către Adrian Țuțuianu precizează că navigaţia pe Dunăre nu a fost afectată şi că locul unde s-a scufundat TAB-ul a fost semnalizat conform procedurilor, iar căpitănia portului Feteşti a fost informată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *