Skip to content
Politică

Japonezii au încercat să spele rușinea de la București: Discuția a fost foarte deschisă

cbj.ca

Japonezii au încercat să spele rușinea de la București, când partea română nu le-a mai dat ocazia să îl întâlnească pe premier, pentru simplul fapt că Mihai Tudose demisionase din fruntea Guvernului, iar prim-ministrul interimar Mihai Fifor nu a fost prezent să întâmpine delegația niponă.

Calitatea fortei de munca si mediul tehnologiei informatiei sunt cateva dintre elementele ce atrag investitorii japonezi in Romania, a apreciat Norio Maruyama – director general pentru presa si diplomatie publica din Ministerul Afacerilor Externe (MAE) japonez, relatează Ziare.com.

Maruyama (purtatorul de cuvant al delegatiei ce l-a insotit in Romania pe premierul nipon Shinzo Abe) a vorbit despre vizita inaltului demnitar la Bucuresti si despre cateva dintre prioritatile relatiei viitoare Romania-Japonia.

„Companiile japoneze sunt interesate de Romania. Calitatea fortei de munca si mediul tehnologiei informatiilor in Romania sunt foarte atragatoare pentru companiile japoneze”, a punctat purtatorul de cuvant.

In ceea ce priveste colaborarea economica Romania-Japonia, Maruyama a mentionat drept context Acordul de parteneriat economic Japonia-Uniunea Europeana.

„Japonia si Uniunea Europeana impart aceleasi valori fundamentale – aparam democratia, statul de drept si drepturile omului, alaturi de alte valori fundamentale”, a spus el.

In prezent, a adaugat oficialul nipon, „ordinea internationala bazata pe acest valori se confrunta cu provocari serioase”.

„Astfel, vrem sa avem o colaborare mai stransa cu Uniunea Europeana, pentru a fi capabili sa mentinem aceasta ordine internationala, bazata pe valorile acestea”, a punctat Norio Maruyama.

În ceea ce privește lipsa unui premier care să îi întâmpine pe japonezi, purtătorul de cuvânt a apreciat ca vizita delegatiei cu oameni de afaceri de la Guvernul Romaniei de marti a fost „fructuoasa”.

„Nu a avut loc o discutie intre premier si omologul sau, din motivele pe care le cunoasteti, dar consideram ca aceasta vizita este una foarte fructuoasa. Intalnirea cu vicepremierul o consideram unul din stalpii acestei vizite – intalnirea cu oamenii de afaceri”, a apreciat oficialul nipon, adăugând că discutia a fost „foarte deschisa”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *