Japonia a lansat cu succes noua rachetă emblematică H3

Racheta
Sursa foto: Twitter (X) - JAXA(Japan Aerospace Exploration Agency)

Lansarea marchează, de asemenea, o a doua victorie consecutivă pentru Agenţia Japoneză de Explorare Aerospaţială (JAXA), după ce modulul său lunar, SLIM, a realizat o aterizare precisă luna trecută şi a făcut din Japonia doar a cincea ţară care a dus o navă spaţială pe Lună.

Un jucător relativ mic în spaţiu după numărul de lansări, Japonia încearcă să-şi revitalizeze programul în timp ce colaborează cu aliatul Statele Unite pentru a contracara China. H3 a decolat la ora locală 9:22 a.m. (00:22 GMT) şi, după ce a lansat cu succes un mic satelit, oamenii de ştiinţă de la Centrul Spaţial Tanegashima, din sudul Japoniei, au aplaudat, au ţipat şi s-au îmbrăţişat.

Racheta a lansat, de asemenea, un microsatelit şi un satelit fals în timpul zborului său de aproape două ore.

”Nou-născutul H3 tocmai a scos primul strigăt”, a declarat managerul de proiect JAXA, Masashi Okada, care a condus dezvoltarea de un deceniu a noii rachete, într-o conferinţă de presă.

”Şi trebuie să începem de mâine pregătirea pentru cea de-a treia lansare H3 ”.

H3 urmează să înlocuiască racheta H-IIA, veche de două decenii, care se retrage după încă două lansări. Un alt zbor eşuat ar fi pus Japonia în faţa perspectivei de a pierde accesul independent la spaţiu. La prima lansare, din martie anul trecut, controlul de la sol a distrus racheta la 14 minute după decolare, când motorul din a doua etapă nu s-a aprins.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: