Japonia intră în recesiune în mod neaşteptat, Germania devine a treia mare economie a lumii

Japonia
Sursa foto: unsplash

Japonia a intrat în mod neaşteptat în recesiune la sfârşitul anului trecut, pierzându-şi titlul de a treia mare economie a lumii în favoarea Germaniei şi ridicând îndoieli cu privire la momentul în care banca centrală va începe să iasă din politica monetară extrem de relaxată pe care o duce de zece ani, relatează Reuters.

PIB-ul nominal al Japoniei s-a situat la 4.210 miliarde de dolari în 2023, scăzând sub 4.460 de miliarde de dolari, ceea ce face ca Germania să se claseze pe locul patru în topul celor mai mari economii din lume, arată datele.

Unii analişti avertizează cu privire la o nouă contracţie în trimestrul curent, deoarece cererea slabă din China, consumul slab şi oprirea producţiei la o unitate a Toyota Motor, toate acestea indică o cale dificilă spre o redresare economică.

„Ceea ce este deosebit de frapant este lentoarea consumului şi a cheltuielilor de capital, care sunt piloni cheie ai cererii interne”, a declarat Yoshiki Shinke, economist executiv senior la Institutul Dai-ichi Life Research. „Economia va continua să fie lipsită de elan pentru moment, neavând niciun motor cheie de creştere”, arată expertul.

Produsul intern brut (PIB) al Japoniei a scăzut cu 0,4% în termeni anuali în perioada octombrie-decembrie, după o cădere de 3,3% în trimestrul precedent, au arătat joi datele guvernamentale, contrazicând previziunile pieţei care estimau o creştere de 1,4%.

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL