Skip to content
Politică

Je suis Blue Whale? – Efectele jocului „Balena albastră”, asemănătoare cu efectele unui atac terorist EXCLUSIV

a1.ro

Jocul “Balena albastră”, denumit și Jocul morții a creat panică, în special pe rețelele de socializare, în rândul părinților îngrijorați, care se tem că acest trend să nu-i prindă și pe copii lor. Totuși mediatizarea masivă a acestui fenomen ridică clar niște semne de întrebare privind felul în care funcționează manipularea mediatică după modelul bulgărului de zăpadă și cum se poate isca o isterie în masă.

Mecanismele din spatele unor scenarii de groază

Acțiunile de terorism care au șocat întreaga lume în decursul timpului au un efect vizibil la nivel psihologic asupra maselor pentru că, în esență, scopul acestor atacuri este de a instaura sentimentul de panică. Specialiștii au demonstrat că terorismul are consecințe pe termen lung, uneori întinse pe mai multe generații, iar implicarea directă într-un asemenea episod traumatic provoacă răni care nu se vor vindeca niciodată, va naște serioase schimbări psihice, transformări psihologice, ce conduc deseori la boli mentale grave. Însă aceste acte nu sunt traumatizante doar pentru cei care au fost martori sau au avut implicații directe, ci și la nivelul întregii comunități, putând a se extinde la nivel mondial ca reacție la informațiile apărute prin intermediul presei internaționale.

Astfel, teroarea este definită prin teama extremă și angoasă în timp ce terorismul reprezintă un pericol real dar difuz, o amenințare vagă, greu de înţeles și definit, imprevizibil și neașteptată, cu efecte inhibitoare, de blocare a acţiunii lucide. Pentru ca un act să poată fi considerat terorist, rezultatul cu care se soldează trebuie să producă neapărat și teroare.

E clar că orice act terorist are impact la nivel internațional datorită empatiei pentru victime dar și din cauza fricii care se implantează în mintea cetățenilor. De la reacţiile vehemente împotriva refugiaților musulmani până la “Je suis Charlie”, toate pot fi considerate reacții internaționale declanșate de acțiunile teroriste locale.

Povestea balenei albastre sau cum se răspândesc fanatic știrile în România

Jocul online „Balena albastră”, pe care îl poți câștiga doar dacă te sinucizi, a devenit în ultimele săptămâni cunoscut și în rândul românilor datorită rețelelor de socializare. Presa rusă a fost prima care a dat informații despre acest joc care se zice că ar face furori în Federația Rusă de 2 ani. Presa scrie că în țara lor participă la joc 200 000 de tineri și că aceste grupuri ale morții s-au răspândit în Ucraina, Belarus, Azerbaidjan, Letonia și Kazakhstan, iar aparent acum au ajuns în România, Bulgaria și Polonia.

Jocul presupune 50 de misiuni pe care trebuie să le îndeplinească adolescenții, îndrumați de un mentor. Cerințele sunt variabile și ușor lipsite de imaginație, de la trezit la ore neobișnuite și uitat la filme de groază, până la automutilare. Tot presa rusească arunca un număr de 130 de victime a acestui joc.

Presa românească a preluat și ea informația care a avut un puternic impact emoțional. Părinții s-au arătat profund îngrijorați pentru siguranţa copiilor lor, pentru că informația distribuită spunea că în caz ca tinerii refuză să îndeplinească provocările, mentorii recurg la amenințări la adresa lor și a familiilor.

Deși jocul a fost lansat în decembrie 2013, acesta a ajuns în atenția presei românească în urma unor evenimente care au fost corelate cu acest joc. Site-urile de știri din România au preluat foarte multe detalii despre acest joc spunând inclusiv cum se fac înscrieriile. Practic s-au popularizat excesiv aceste informații, ajungându-se la fel de fel de presupuneri cum este cazul tinerei din Timișoara care a spus că este terorizat din cauza acestui joc și a primit numeroase amenințări. Ulterior s-a dovedit că povestea tinerei a fost inventată de aceasta pentru că părinții ei să îi ia un nou telefon, relatează digi24.ro.

Cum a apărut și unde s-a ajuns?

Informația în presa rusească a pornit de la Novaya Gazeta și de la Russian Today urmând a fi preluată de The Daily Mail și The Sun dar fără a fi confirmat numărul de decese și care este amploarea acestui joc. Am ajuns la momentul în care în prezent pe o simplă căutare pe Google, „jocul balena albastră” are 361,000 de rezultate care înglobează articolele de presă scrise pe acest subiect, postările de pe bloguri, forumuri și alte site-uri. Doar în ziua de 17 martie, „balena albastră” a fost cea mai populară căutare pe Google cu peste 50.000 de accesări și căutarea „balena albastră reguli” a fost înregistrată în peste 5000 de căutări din România.

Problema a apărut în momentul în care fenomenul fake news și-a făcut simțirea și pe acest subiect controversat. Astfel s-au făcut mai multe știri cu referire la un tânăr din Ploiești care a anunțat că poate să-i îndrume pe cei care vor să intre în acest joc periculos. Știrea s-a dovedit falsă pentru că tânărului i-a fost clonată pagina de Facebook și acele postări, care încurajau adolescenții să se înscrie în joc, au fost făcute de altcineva pe acel cont fals. Multe trusturi de presă au spus povestea reală a tânărului, în timp ce altele au păstrat senzaționalul știrei anterioare.

Pe un alt model a apărut și cazul celor cinci copii de 12-13 ani din Iași care au ajuns la terapie intensivă după ce și-au ținut respirația la școală. Singură informație pe care acest incident ar putea fi pus în legătură cu Balena albastră, este faptul că fata care le-a propus colegilor ei să își țină respirația până amețesc a spus că e o provocare din jocul „Balena albastră”, după cum precizează digi24.ro. Totuși atâta timp cât participarea la acest joc se face individual și se leagă o conexiune directă cu un mentor, de ce fata le-a propus și colegilor săi să facă această provocare? Cel mai probabil este un efect al popularizării acestui subiect în presă, copii folosind acest joc ca justificare a actelor lor, așa cum și tânăra din Timișoara s-a folosit de acest subiect pentru că părinţii ei să-i cumpere un nou telefon.

În concluzie

Dacă adunăm toate informațiile pe care le avem până acum despre jocul „Balena albastră” am putea deduce următoarele lucruri:

  1. Acest joc are aceleași efecte pe scară largă ca a unui atac terorist, cauzând panică pe baza unui amenințări difuze, corelată cu o lipsă de informare.
  2. Propagarea informaților în spațiul public se întâmplă după tehnica bulgărelui de zăpadă, fără a se face o verificare clară în ceea ce privește corectitudinea datelor.
  3. Este greu de zis care este adevărata amploare a acestui joc dar societatea, media și autoritățile nu sunt pregătite pentru astfel de evenimente. Din punctul asta de vedere, remarcăm un vid legislativ, chiar daca ar putea fi niște provocări în viitor.

 

1 comentariu la “Je suis Blue Whale? – Efectele jocului „Balena albastră”, asemănătoare cu efectele unui atac terorist EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *