Skip to content
Politică

Jianu, siderat de noul program de guvernare: Sunt măsuri fanteziste! EXCLUSIV

huff.ro

Fostul ministru pentru Mediul de Afaceri, Florin Jianu, nu crede că vreuna dintre măsurile economice anunțate în noul  program de guvernare, adoptat peste noapte pentru guvernul Tudose, va putea fi implementată, iar modificare Codului Fiscal pentru a iniția noi modalități de colectare începând cu luna septembrie a acestui an este chiar ilegală, astfel de inițiative necesitând un timp de așteptare 6 luni înainte de aplicare, conform legilor în vigoare.

În urmă cu o lună, Jianu aprecia că programul inițial de guvernare al PSD era o sarcină greu de dus a îndeplinire de către orice guvern, însă, în acest moment, modificările aduse acestuia par total lipsite de orice legătură cu realitatea economică din țară.

Ar trebui să plecăm în orice construcție a unui program de guvernare de la realități. Realitatea este dată de execuția bugetară pe primele 5 luni, care arată deja un deficit de 2,2 miliarde lei, cu creșteri a cheltuielilor complet nesustenabile: salarii, asistență socială și o scădere abruptă de peste 23% în zona investițiilor, de fapt zona care pompează sânge în economie.

Ar trebui să ne concentrăm pe corectarea acestor deficite, adică pe o colectare mai mare pe zonele de evaziune fiscală, pe piața neagră. Nu trebuie să adâncim aceste deficite, adică pe creșterea salariilor și a măririlor pe zona de asistență socială.

Noi, IMM-urile, am spus întotdeauna că cel mai bun guvern este cel care nu se atinge 4 ani de Codul Fiscal. Am văzut că se dorește renunțarea la cota unică de 16% pe profit și se gândește o impozitare pe cifra de afaceri, ceea ce nu este un sistem de impozitare bun pentru companiile mijlocii, medii și mari, exact în zona în care aștepți cele mai multe investiții”, atrage atenția reprezentantul Consiliului Național pentru Întreprinderile Private Mici și Mijlocii.

Noile taxe care se anunță nu sunt doar împovărătoare, dar și atât de prost gândite încât nu vor stârni decît haos și vor văduvi bugetul de sume considerabile până la demararea colectării acestora.

Impozitul pe venitul global este un impozit nesustanabil, neaplicabil, cu un impact direct pe bugetul de stat pentru un an și jumătate. Timp de un an și jumătate, practic, statul nu a mai colecta impozitul pe venit, nemaicolectând de la sursă, ci direct de la persoanele care realizează acele venituri, cu obligativitatea de a le plăti peste un an și jumătate.

Și în acest moment veniturile statului sunt mici. Ar mai reprezenta încă o gaură adusă la bugetul de stat. În privința măririi salariului minim, aceasta nu e sustenabilă în mediul privat, pentru că nu e dubșlată de productivitate. Va crea creșterea prețurilor și va alimenta inflația. Fiecare întreprinzător va pune costurile cu forța de muncă în preț și sunt deja zone unde am văzut în primele 5 luni creșteri substanțiale ale prețurilor, pe piața produselor agroalimentare, de exemplu”, exemplifică Jianu.

Nelămurirea planează și în ceea ce privește apariția unei noi taxe de solidaritate, antreprenorii nerealizând până în acest moment cărui scop servește aceasta. „Nu înțeleg ce este cu ea. Este o taxă în plus și nu ar trebui introdusă. Nu a fost în programul inițial de guvernare, cu care, de fapt, s-a câștigat votul românilor”, reclamă fostul ministru.

Pe fondul celei mai mari creșteri economice din Europa, România nu avea nevoie decât de stabilitate și predictibilitate, programul anunțat joi, 29 iunie, de către PSD transformându-se într-o acțiune de sabotare a intereselor economice ale țării pe termen scurt și mediu.

Nu văd nicio măsură de stimulare a mediului de afaceri, care nu neapărat să fie cuprinsă în programul de guvernare, ci să se regăsească în practică. Nu sunt măsuri populiste, unele dintre ele, ci sunt măsuri fanteziste. Nu se pot aplica. Fiecare măsură fiscală are nevoie de un timp de acordare a economiei. Nu poți să implementezi mai multe măsuri în același timp care au impact asupra bugetului de stat, bazându-te pe efectele secundare.

Iei o măsură, lași un timp în care ea să se așeze, vezi efectele … În stilul de acum nu se va obține decât bulversarea economiei”, susține Florin Jianu.

Noul program de guvernare pe care PSD vrea să îl oficializeze odată cu guvernul Tudose prevede creșteri accelerate ale salariilor și pensiilor din România.

„Nivelul salariului minim brut în România, în următorii 4 ani, va fi de 2.000 lei în 2018, 2.200 lei în 2019 şi 2.400 lei în 2020. Pentru cei cu studii superioare salariul minim va fi de 2.300 lei in 2018, 2.640 lei in 2019 si 3.000 lei in 2020”,arată noul program de guvernare, citat de news.ro.

Pensia minimă ar urma să crească și ea la 650 lei de la 1 ianuarie 2018. Numărul taxelor aplicate în România ar urma să se reducă la maxim 50, după cum susțin reprezentanții PSD, populației picându-i în sarcină doar 10 taxe: „CASS, CAS, Impozitul pe venit, impozitul pe teren, impozitul pe bunuri imobil, impozitul pe masina, contributia de solidaritate, vignieta. Toate celelalte taxe, tarife si comisioane vor fi eliminate. Pentru agentii economici numarul taxelor fiscale si nefiscale va fi de maxim 40″, după cum se arată în program.

Măsura ar putea fi benefică, dacă ar fi în concordanță cu nivelul cheltuielilor aunțate de stat, lucru care nu se întrevede în acest moment, deficitul urmând să fie acoperit, cel mai probabil, prin creșterea impozitelor și eventuale împrumuturi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *