JO 2024 – Canotaj: Gianina van Groningen – Am dat tot pentru medalie, până la ultima picătură de energie

Sursă foto: Comitetul Olimpic și Sportiv Român / Cristian Nistor

Paris – Trimisul special al AGERPRES, Adrian Ţone, transmite: Canotoarea română Gianina van Gronigen a afirmat, vineri, după câştigarea medaliei de argint la JO de la Paris, la dublu vâsle, categorie uşoară, că în finală a dat tot, până la ultima picătură de energie.

„A fost o cursă foarte bună, foarte grea. Am lăsat totul pe apă, de la prima până la ultima lovitură. Din păcate, astăzi a fost Marea Britanie mai bună, dar noi suntem foarte fericite pentru rezultatul ăsta. La a treia ediţie olimpică şi ultima pentru această categorie uşoară am luat argintul olimpic şi este un rezultat foarte mare pentru noi şi pentru România. Suntem mândre de rezultatul pe care l-am obţinut, pentru că am dat tot, nu am lăsat nicio rezervă, nicio fărâmă de energie acolo. Şi chiar sunt mândră de ceea ce am reuşit să facem. Pentru noi este un obiectiv îndeplinit este un obiectiv de care suntem amândouă mândre. Pentru că noi am stabilit că trebuie să ne facem cursele noastre cele mai bune şi ce va fi după linia de finiş va fi bonus. Şi asta am şi făcut. Sunt foarte mândră de cursele pe care le-am făcut şi implicit de rezultatul pe care l-am dobândit la final, pentru că este unul muncit. Dar suntem fericite pentru el”, a declarat van Groningen.

Vizibil stoarsă de energie din cauza efortului şi a căldurii înăbuşitoare, sportiva a afirmat că nici nu a realizat care au fost ultimele bărci care au trecut linia de sosire.

„Cursele olimpice sunt strălucitoare şi grele ca medalia. După o cursă foarte grea de 2.000 de metri, da suntem cât se poate de bine. Am fost bine, ne-am simţit în formă. Am fost pregătite, dar acum clar suntem obosite. Ne ia răul pe fiecare pe rând. Aşteptăm să ne revenim, să se termine tot şi să mergem în cameră, să vedem totul la rece, pentru că acum totul este foarte cald. Nici nu ştiu cine a venit pe locurile 3, 4, 5, 6. Trebuie să ne liniştim puţin şi fizicul şi psihicul”, a completat ea.

Gianina van Groningen a spus că odată cu obţinerea acestei medalii s-a achitat de o datorie pe care o avea de îndeplinit: „De asta m-am întors, pentru Paris. Nu m-am gândit la medalie, mi-am dorit să reintru în barca de dublu, nu mă gândeam la podium. Dar simţeam că am nişte treburi neterminate. Şi le-am terminat. Nu a fost o revanşă personală, a fost un lucru pe care am simţit că mi-l datorez mie, că îl datorăm acestei bărci şi l-am îndeplinit”.

Canotoarele române Gianina van Groningen şi Ionela Cozmiuc au câştigat medaliile de argint în proba de dublu vâsle feminin, categorie uşoară, vineri, la Jocurile Olimpice de la Paris.

Campioanele europene de anul acesta au început în forţă şi au condus în primele sute de metri, dar au fost devansate de britanice la 500 de metri şi s-au aflat tot restul cursei pe locul al doilea, încheind în 6 min 48 sec 78/100.

Medaliile de aur au fost obţinute de britanicele Emily Craig şi Imogen Grant, în 6 min 47 sec 06/100, în timp ce bronzul a revenit grecoaicelor Dimitra Kontou şi Zoi Fitsiou, în 6 min 49 sec 28/100.

Gianina van Groningen (fostă Beleagă) şi Ionela Cozmiuc sunt duble campioane mondiale (2017, 2018), iar la Jocurile Olimpice de la Tokyo s-au clasat pe 6, după ce în 2016, la Rio, au ocupat locul 8.

Această probă este la ultima sa apariţie la Jocurile Olimpice, ea nefăcând parte din programul olimpic pentru JO 2028, de la Los Angeles.

Ultima medalie olimpică a României în această proba data din 2008, de la Beijing, unde Angela Alupei şi Constanţa Burcică au cucerit aurul.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: